NORGE. Flera kommuner på Sørlandet erbjuder nu stöd till så kallade flyktingar som vill ta körkort. Stödet varierar allt från 5 000 till 30 000 kronor.

nybil

Det räcker tydligen inte längre med gratis bussresor för så kallade flyktingar. På Sørlandet i Norge har nu 14 kommuner erbjudit stöd till ”flyktingarna” som önskar att ta körkort. Stödet varierar allt från 5 000 till 30 000 kronor. Några kommuner erbjuder dessutom i tillägg ett räntefritt lån för bilköp.

I Audnedal ger kommunen 20 000 kronor i stöd per ”flykting” som önskar att ta körkort. I tillägg får varje person också 30 000 kronor i räntefritt lån för bilköp. Kommunchefen i Audnedal, Even Schau, säger till Fosterlandsvännen att besluten är till för att göra livet enklare för invandrarna.

— En en bil kan flyktingarna ta sig till skolan, affären och andra ställen i kommunen. Det är inte minst viktigt för att försöka få dem att börja arbeta.

I likhet med Audnedal kommun erbjuder också Valle kommun ekonomiskt stöd i forma av 20 000 kronor till de som önskar att ta certifikat. Enligt borgmästaren Steinar Kyrvestad är detta mycket billigare för samhället än kollektivtrafiken. Trots att det går väldigt få bussar i Valle.

— Det är ett mycket bra tillskott för att förbättra integrationen. Här går det knappt bussar, och detta kommer att bidra till att dessa familjer kan röra sig runt i vårt samhälle.

Vilka ekonomiska stöd kommunerna erbjuder till utsatta etniska norrmän, framkommer inte.

Publicerades ursprungligen på Frihetskamp.net.

Källor:
Sørlandskommuner betaler førerkortet til flyktninger
Reagerer på førerkort-støtte til flyktninger
Flyktninger får førerkortet betalt av kommunen


  • Publicerad:
    2016-02-17 10:45