MASSINVANDRING. Norska myndigheter vill göra det lättare för asylsökare utan uppehållstillstånd att komma ut i arbetslivet. Detta för att få dem integrerade i samhället fortare.

Justitie- och beredskapsdepartementet i Norge har lagt fram ett nytt lagförslag som ska göra det enklare för asylsökare utan uppehållstillstånd att komma ut i arbetslivet. Det är bland annat den obligatoriska asylintervjun som norska myndigheter nu vill att man ska hoppa över i hopp om att få ut invandrarna i arbetslivet fortare.

Enligt invandrings och integrationsministern Sylvi Listhaug så är det för att det är bättre och snabbare att integrera invandrarna in i det norska samhället som man valt att lägga fram ett nytt lagförslag.

— Arbete är nyckeln till en vällyckad integration. Det är därför viktigt, både för samhäller och den enskilde, att asylsökare som ska bli kvar i Norge snabbt kommer ut i arbete, säger hon.

Lagförslaget gäller dock de asylsökare som inte har fått uppehållstillstånd men som man tror kommer att få det. Ett villkor som ställs är att invandraren har en ”känd identitet”. Detta ska enligt lagförslaget vara av ”hänsyn till samhällssäkerheten”.

Källor:
Vil integrere asylsøkere uten opphold
Asylsøkere skal komme raskere i arbeid


  • Publicerad:
    2016-07-20 18:20