USA. En tonåring i delstaten West Virginia, USA, blev arresterad av polis efter att ha burit en National Rifle Association (NRA) t-shirt i skolan. Han är nu misstänkt för försök till upplopp.

NRA-rights

Det var efter att Jared Marcum, 14, burit en T-shirt med motiv från NRA som en konfrontation uppstod med en lärare i skolans matsal. Läraren försökte tvinga av Marcum T-shirten, vilket då ledde till en verbal konfrontation.

Marcums advokat, Ben White, uppger att läraren uppmanade eleven att ta av sig T-shirten eller vända den ut och in. När Marcum vägrade blev läraren upprörd och höjde rösten, något som drog till sig uppmärksammheten från andra elever. När polis anlänt och gripit Marcum skall de andra eleverna ställt sig upp på matsalsborden i protest. Polischefen i Logan City, E.K. Harper, menar att Marcum hetsat upp stämningen och att det var därför han blev arresterad: ”Hans beteende i skolan hetsade nästan till ett upplopp.”

Jared Marcum bar enligt sin advokat T-shirten i syfte att väcka politisk debatt, eftersom han anser att hans rätt att bära vapen är under attack: ”Han bar tröjan som ett uttryck för politiskt tal och behovet av att skydda konstitutionens andra tillägg.” Advokaten menar vidare att läraren agerade utanför ramen för sin anställning och att det var läraren som agerade felaktigt: ”Det finns inga bevis för att Jared nästan orsakade ett upplopp. De kommer inte att kunna framställa några bevis som pekar på det. … Läraren bör ha förmågan att diskutera saker med eleverna. … Det var läraren som inte agerade vuxet. Han skapade problemet.”

Marcum som blev avstängd från skolan i en dag är nu tillbaka och bär samma T-shirt. Flera andra elever på skolan har nu burit T-shirtar med NRA motiv för att stödja Marcum.

Enligt skolans klädkod är det förbjudet med kläder och tillbehör som visar svordomar, våld, diskriminerande budskap eller anspelar på sex. Man får inte heller göra reklam för alkohol, tobak eller droger. Att bära klädesplagg, som gör reklam för en organisation som slåss för dina rättigheter, står det dock inget om i klädkoden.

”National Rifle Association, eller NRA, är en lobbygrupp som arbetar för rätten att bära vapen i USA. Den beskriver sig själv som den äldsta och största organisationen för medborgarrätt i USA och anser att rätten att bära vapen skyddas av andra tillägget i USA:s Bill of Rights.” (Wikipedia)

Källa:
W.Va. Teen Arrested After ’Almost Inciting Riot’ Wearing NRA Shirt to School


  • Publicerad:
    2013-04-24 21:30