”Vi måste enas och vidta meningsfulla åtgärder för att förhindra fler tragedier som den här, oavsett politisk färg”. Detta sa USA:s president Barack Obama i lördags efter masskern på Sandy Hook Elementary School i Newton, Connecticut där den 20 år gamla Adam Lanza gick in på grundskolan iklädd skyddsväst samt beväpnad med sin mammas två pistoler och ett automatvapen. Tjugo barn och sex vuxna dödades i skottlossningen som utbröt.

I USA är det mycket känsligt att tala om striktare vapenlagar på grund av den amerikanska konstitutionens andra tillägg som förbjuder staten att inskränka på delstaternas miliser och folkets rätt att bära vapen. Efter massakern på en biograf i Aurora, Colorado i somras genomfördes en opinionsundersökning som visade att 49 procent av det amerikanska folket var emot striktare vapenlagar medans 43 procent var för detsamma. Detta kan jämföras med att knappt två tredjedelar av den amerikanska befolkningen var för striktare vapenlagar efter massakern på Columbine High School 1999. Det återstår dock att se hur eller om opinionen i vapenfrågan kommer att påverkas av denna massaker.

Fria Tider som har rapporterat om fallet menar att det är tveksamt om striktare vapenlagar hade kunnat förhindra denna massaker eftersom att vapnen som användes var inköpta av och registrerade på gärningsmannens mamma som alltså var en av myndigheterna godkänd vapenägare. Fria Tider rapporterar vidare att ”alla förstod ändå vad presidenten menade i sitt tal” syftandes på att Obama ska ha förespråkat striktare vapenlagar.

Källa:

Obama kräver tuffare vapenlagar efter massaker


  • Publicerad:
    2012-12-17 12:39