Dagens datum 15 mars: Denna dag 1907 föddes Sara Stina Hedberg, mest känd under namnet Zarah Leander, i Karlstad. Hon skulle bli känd som en av Europas mest kända sångerskor och filmstjärnor.

zarahleander

Zarah Leander kom redan som liten i kontakt med musiken. Hon lärde sig piano och fiol när hon var litet barn och provade på att sjunga på scen vid sex års ålder. Hon levde dock länge ett ordinärt liv framtill hon var 17 år och flyttade till i Riga. I Riga, där hon bodde i två år, studerade hon sång och började sjunga för publik. Vid denna tid lärde hon känna sin sångröst, som var mörkare än andra – kontraalt – samt lärde sig tyska.

Det dröjde dock många år innan Zarah Leander på allvar kunde inleda sin karriär. Hon var under en tid gift och skaffade två barn. 1926 försökte hon komma in på Dramatens elevskola men fick nobben med motivering att hon – den framtida filmstjärnan – var ”en stilig flicka, men totalt obegåvad”. Tre år senare, 1929, gick det bättre när Zarah Leander fick provsjunga för ”revykungen” Ernst Rolf. Framträdandet uppskattades och Zarah Leanders karriär kunde inledas. Den började som revyartist.

1931 spelade hon in sin första film, ”Dantes mysterier”, den första av fyra svenska filmer. Men hon var fortfarande mest känd i Sverige.

I mitten av 1930-talet fick Leander emellertid erbjudanden från Hollywood, men hon ratade den amerikanska filmindustrin och valde istället tyska UFA, som då fortfarande var en allvarlig konkurrent till Hollywood. 1936 begav sig Zarah Leander för att göra film i det nationalsocialistiska Tyskland. Hennes första jobb var en operett samma år.

1937 gjorde hon sin första film i Tyskland. Det skulle bli tio filmer, flera politiska sådana av nationalsocialistisk karaktär. Den film hon var mest nöjd med var ”Heimat” från 1938. Filmen regisserades av den nationalsocialistiske filmpionjären och regissören Carl Froelich, och var ett socialt drama i folkgemenskapens tecken. Hennes filmer blev kassasuccéer, liksom hennes många inspelade grammofonskivor.

Zarah Leander återvände till Sverige efter att de allierade sönderbombat hennes hem 1943. I Sverige blev hon kraftigt motarbetad av massmedia på grund av hennes vistelse i Tyskland. Några av de som främst motarbetade henne var den projudiske tidningsmannen Carl-Adam Nycop (Bonnier-vän och en av grundarna till Expressen) och den rabiate antinazisten Torgny Segerstedt. Det dröjde fram till 1949 som världsstjärnan Zarah Leander återigen kunde uppträda i Sverige. Det var den svenska publiken som gav henne erkännande.

Joseph Goebbels (t.v.) och Zarah Leander.

Joseph Goebbels (t.v.) och Zarah Leander.

Säkerhetspolisen (SÄPO) hade öppnat en personalakt för Zarah Leander 1941 och betecknat henne som ”nazistvänlig”.

Säkerhetspolisen avlyssnade hennes telefon och kunde lyssna på samtal mellan henne och Joseph Goebbels. Samtalen ska enligt polisrapporterna emellertid varit av ganska harmlös karaktär: ”Goebbels berömmer fru Leanders senaste film, som han just har sett. Fru Leander förebrår Goebbels att han inte ringt fast han varit i Berlin så länge.”

Zarah Leander var oerhört populär i Tyskland. Hon spelade en betydelsefull roll att hålla uppe moralen hos den tyska civilbefolkningen och hos frontsoldaterna. 1942, under brinnande krig, sjöng hon sånger om en hoppfull framtid i filmen Die große Liebe: ”Davon geht die Welt nicht unter” (’Det är inte jordens undergång’) och ”Ich weiß, es wird einmal ein Wunder gescheh’n” (’Jag vet att en dag kommer ett mirakel att ske’).

Zarah Leander avled den 23 juni 1981.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-03-15.


  • Publicerad:
    2018-03-15 00:14