Den norska tullen undersökte två bilar på kajen i Kristiansand. Det visade sig att en grupp zigenare var på väg att resa ut ur landet med 520 000 norska kronor.

Det var sammanlagt 16 rumänska medborgare, fördelade på två bilar, som stoppades på kajen i Kristiansand. En kaotisk stämning uppstod som slutade med polisingripande, skriver NRK.

”Vi frågade vad de hade med sig i form av varor och pengar men de svarade nekande på att de hade särskilt mycket pengar på sig. Vi tog in dem för kontroll och fann 520 000 kronor”, säger Helge Breilid, kontorschef vid tullväsendet i Kristiansand.

Pengarna hade gömts på diverse ställen:

”Pengarna fanns överallt. Under kvinnornas kjolar, i bagageutrymmet och i väskor”, säger Helge Breilid.

Enligt lagen måste man meddela om man för ut mer än 25 000 kronor ur landet, vilket man inte har gjort i detta fall. En straffavgift är nu satt på 104 000 norska kronor som har betalats. Detta trots att en av zigenarna tidigare sade att han har papper på att han har tjänat pengarna.

För några veckor sedan skrev Sveriges Radio om att ”bensinstationer diskriminerar romer”. Det hade visat sig att flera bensinstationer av någon anledning hade valt att inte hyra ut bilar till romer.


  • Publicerad:
    2012-10-13 22:09