DALARNA. Den 13-åriga flickan blödde och kunde inte sitta på två dagar, men den 19-årige somaliern som hade sex med henne kommer undan med 25 000 kr och samhällstjänst.

Somaliern Hussein Abdukar fyllde för exakt en vecka sedan 20 år. Förra året begick han ett övergrepp på en 13-årig flicka. Det var den 7 mars 2019 som Abdukar hade analt och vaginalt samlag med flickan trots att han visste att hon var under 15 år.

Flickan hade tidigare lärt känna Abdukar eftersom en av hennes väninnor hade ett förhållande med en annan invandrare och de brukade träffas på en fritidsgård. En dag när flickan var ledsen började hon skriva med Abdukar och de bestämde sig för att hon skulle träffa honom ensam för första gången.

I domen mot Abdukar beskriver flickan sitt möte med somaliern på följande sätt:

Hon träffade sedan Hussein Abdukar vid ICA. Han greppade runt henne på ett obehagligt sätt. Han visade henne sina nya skor. De talade om allt möjligt. Det sista hon minns var att hon stod utanför hans lägenhet och sedan att hon låg i hans säng med honom på sig. Hon minns inte varför hon följde med hem till honom, men han kan ha sagt att han skulle visa henne någonting.

Han låste dörren och satte på musik. Han lade sig på henne och hånglade med henne. Han hade armarna runt hennes nacke och hon hade armarna runt honom. Han var tung. De pussades med tungorna. Han reste sig upp. Hon tänkte bara på vad hon gjorde där och blev stum och kroppen var som gelé. Hjärnan stängdes av och hon gjorde det han ville. Hon ville säga nej men kunde inte säga emot eller säga någonting. Hon gjorde det han ville göra. […] När han sedan körde in hela kuken kändes det ända upp i hennes mage, det gjorde så ont och hon bet sig i tungan. Samlaget varade i fem tio minuter. Hon tänkte på varför hon hade gått dit. När Hussein Abdukars broder kom hem slutade Hussein Abdukar och han slängde hennes kläder på henne. När de hade klätt på sig kom hans bror in på rummet. Hon blev rädd för hon visste inte vad Hussein Abdukar skulle göra. Hon ville bara därifrån. Hon minns inte om han använde kondom. Hon visade inte att det gjorde ont och hon orkade inte göra motstånd. Hon minns inte om hon sade någonting. Han frågade inte om hon ville, han sade ingenting förrän efteråt. Hon avslutade kontakten med honom direkt efter händelsen.

Hon kunde inte sitta ned på två dagar. Hon berättade vad som hade hänt för B. Hon mådde dåligt och tyckte det som hände inte var bra. Hon berättade sedan för sin pappa. Hon har haft ångest och inte kunnat sova efter händelsen. När hon kom hem hade hon ett rött streck på tungan eftersom hon hade bitit sig i den.

Även en väninna till den 13-åriga flickan vittnar mot Abdukar:

A var nervös och chockad när de kom hem. A kunde knappt sitta för det gjorde så ont i rumpan. A berättade att denna legat med killen och att det inte hade känts riktigt bra. A hade mött killen vid ICA. De gick sedan till hans hem, och då hade killen dragit A i armen ibland. Han låste dörren. När A legat i sängen tog han av denna kläderna. Killen frågade inte A om denna ville utan körde bara på. Han körde först där bak på henne och det gjorde väldigt ont. A hade ont både i rumpan och därframme. Det var blod i A:s trosor så denna fick låna trosor av henne.

Tingsrätten menade dock att flickan uttryckt samtycke till att ha sex med Abdukar då det var hon som kontaktade honom på Snapchat och tog initiativ till att de skulle träffas samt skickade en bild på sig själv tillsammans med text och några smileys. Till flickans nackdel är också att hon samma kväll som de hade haft sex skrev ”Nice kväll” i ett meddelande till Abdukar.

På grund av flickans ålder dömdes dock Abdukar för att uppsåtligen ha haft samlag med en minderårig person. Åklagaren överklagade domen och menade att flickans ålder borde räcka för att få det inträffade rubricerat som våldtäkt mot barn. Enligt åklagaren borde straffvärdet för det aktuella brottet normalt sett uppgå till två år och sex månaders fängelse och i det här fallet ett år och åtta månader då Abdukar är under 21 år och har rätt till straffrabatt.

Tidigare i veckan valde dock Svea hovrätt att fastställa tingsrättens dom, där brottet rubricerades som sexuellt utnyttjande av barn, med motiveringen att flickans ”ålder och graden av sexuell mognad i sig inte hindrar att Hussein Abdukars gärning bedöms som mindre allvarlig”. Abdukar kommer därmed undan med 25 000 kr i skadestånd och lite samhällstjänst.

Åklagaren Olle Sohlberg yrkade inte på att Abdukar skulle utvisas från landet.

Källa:
Mål B 6333-19 (Svea hovrätt)


  • Publicerad:
    2020-01-11 21:20