ISRAEL Trots att hela mannens kropp vittnar om grov misshandel och att en av polisernas ena känga matchar stämplingen på hans kind, hävdar polismyndigheten att deras bruk av våld var väl avvägt.

I onsdags arresterades i östra Jerusalem en man hemmahörande i flyktinglägret Shuafat misstänkt för narkotikabrott.

Sexton poliser deltog i gripandet, men ingen av dem hade sina kroppskameror på, varken under själva gripandet eller under det därpå följande skede, då palestiniern måste ha ådragit sina skador. Blåmärken över hela hans kropp tycks bekräfta den misstänkes uppgifter, enligt vilka slagen ska ha börjat hagla över hela honom sedan han fastbundits och försetts med ögonbindel. Bland alla spåren på hans kropp av en uppenbarligen brutal misshandel utmärker sig en Davidsstjärna inpräglad på ena kinden.

Den misstänkte fördes dagen efter gripandet till Jerusalem Magistrate’s Court för en häktningsförhandling, under vilken hans advokat Wadim Shub också presenterade anklagelser om polisbrutalitet.

På lördagen gick polismyndigheten ut med ett offentligt uttalande, där man hävdar att de inblandade poliserna i detta fall använde ”rimligt våld” för att kuva den misstänkte och att ”blåmärket som liknar en triangel” i hans ansikte troligen orsakades av ”ett klädesplagg från en av poliserna.” Uttalandet åtföljdes av ett foto av en känga tillhörande en av poliserna.

Advokaten Shub hävdade i ett uttalande efter häktningsförhandlingarna att polisens agerande gentemot hans klient under och efter gripandet är ”ett allvarligt fall av förnedrande våldshandlingar som polisen riktar mot en fånge”. Han tillade:

Som ett rättssäkert land kan vi inte tolerera fenomenet polisbrutalitet. I det här fallet väcker arten av skadorna en stark misstanke om att den var rasistiskt motiverad.