FILM Daniel Olofsson har sett den nya filmen Nope och överraskades positivt.

Jordan Peele är en amerikansk filmskapare som har gjort kring 20 filmer och serier och han har gjort det mesta i film och TV-världen. Han har producerat, regisserat, skrivit manus och även varit skådespelare i en del av sina alster, varav komediserien Key and Peele troligtvis är den första skapelsen som gjorde honom känd.

Nu kanske Nordfronts läsare ryggar tillbaka och undrar vad det här egentligen handlar om, för Jordan Peele är nämligen svart, en så kallad afroamerikan och det kan verka märkligt att vi uppmärksammar just honom.

Bild: Wikipedia (CC BY 2.0)

Personligen har jag försökt att hålla mig in i det längsta från att se Peeles filmer. Och jag lyckades fram till nu när jag, en tråkig söndag, bestämde mig för att se hans senaste film, Nope. Jag bävade för all woke-propaganda, anti-vithet och BLM som skulle skölja över mig som en flod ur TV-apparaten men till min stora förvåning fastnade jag helt i filmen och hade faktiskt en ganska trevlig filmupplevelse.

Filmen Nope skrevs och regisserades av Peele och den hade premiär i juli 2022. Vi får följa OJ Haywood som driver en hästranch tillsammans med sin far på landsbygden i Kalifornien. Plötsligt en dag händer något märkligt, det börjar regna småpengar, nycklar och andra metallobjekt från himlen och Haywoods far avlider när hans halspulsåder skärs upp av ett fallande föremål. Nu måste han driva ranchen själv med sin upproriska syster samtidigt som allt mer mystiska saker börjar hända ranchen. Snart börjar man förstå att det är något slags fenomen bland molnen som är källan till det som händer och de bestämmer sig för att försöka fånga det som händer på film i hopp om att bli kändisar och kunna sälja bevismaterialet.

Filmen är i sig en ganska enkel UFO-thriller men jag fann den väldigt uppfriskande och spännande. Karaktärerna var inte speciellt irriterande, hans upproriska syster som var lite mer svart i sin framtoning bjöd faktiskt på en del skratt och vi fick även en omoralisk asiat i en mycket annorlunda bihandling. På något märkligt vis kändes filmen ovanligt nyskapande och fri från propaganda. Man skulle kunna tro att en svart amerikansk filmskapare på uppgång skulle försöka, eller tvingas, proppa in så mycket BLM och pungsparkar mot vita som möjligt men här slipper vi allt sånt. Mina tankar drogs lite till den svarta filmvågen på 70-talet, de så kallade Blaxsploitation-filmerna. Filmer som Shaft, Boss Nigger och Blackula gjorde stor succé med all fokus på svarta karaktärer när det begav sig. Nu kanske inte Nope är lika frispråkig som de extremt svarta 70-talsfilmerna men det känns ändå lite kul att karaktärerna i filmen bitvis kan vara väldigt stereotypiska på ett sätt en vit filmskapare aldrig skulle kunnat komma undan med.

Exempel på en Blaxsploitation-film.

Efter att ha sett Nope väcktes givetvis min nyfikenhet, kunde Jordan Peeles tidigare filmer också vara lika intressanta? Jag bestämde mig för att se de två filmerna som gjordes innan Nope. Jag började med filmen Get Out från 2017.

Här får vi följa Chris Washington, en svart ung man som är tillsammans med Rose Armitage, en vit överklassflicka och filmen börjar med att de ska åka och träffa Roses föräldrar för första gången. Den här filmen är också ganska enkel i sitt upplägg, det är nämligen något väldigt märkligt med Roses familj och de verkar tycka om Chris onaturligt mycket vilket leder till obehagliga och märkliga situationer. I den här filmen får vi också en del svarta stereotypiska karaktärer som gör filmen väldigt rolig och trots, eller kanske tack vare sin enkelhet var den likt Nope mycket gripande. Filmen blir allt mer surrealistisk, märklig och obehaglig ju längre in i handlingen vi kommer och det verkar väldigt snabbt inte alls speciellt trevligt med rasblandning, inte ur en svart mans synvinkel iallafall. Om Peeles budskap med berättelsen är att visa att rasblandning är något skrämmande låter jag vara osagt, men min lekmannatolkning pekar iallafall i den riktningen.

Rasblandning kan vara extremt skrämmande.

2019 kom Peele med filmen Us. Här bjuds vi på en slags psykologisk skräckthriller där en svart familj plötsligt ställs öga mot öga med en annan svart familj, som verkar vara en slags ondskefulla kopior av de själva. Vad vill den här dubbelgångarfamiljen och vart kommer de ifrån? Även om den här filmen också var ganska enkel var även den intressant och spännade.

Av de tre jag såg var Us den svagaste och jag tyckte att familjen som handlingen kretsade runt kändes alldeles för vit. Själva grejen med den svarta touchen kändes helt frånvarande men tack och lov lyser även här all politik med sin frånvaro. Likt de andra två var det här också en film där allt byggs upp långsamt och obehagligt. Även om det är enkelt så vecklar handlingen i Peeles filmer ut sig allt eftersom och det är faktiskt i alla de här tre filmerna en ganska spännande och rolig upplevelse.

I Us får vi en obehaglig dubbelgångarfamilj.

Nu har jag förvisso inte sett allt Peele har gjort så jag kan inte utala mig om hans tidigare skapelser men det ska bli intressant att följa utvecklingen av hans filmskapande framledes iallafall. Av de tre filmerna jag sett rekommenderar jag Nope först och främst och gillar man den kommer man troligtvis att finna de andra två minst lika två roande. Och så länge det inte kommer en fantasifull Andra världskriget-film om afrikaners lidande i Auschwitz så vet vi att Peele troligtvis fortfarande har ganska fria tyglar i sitt filmskapande i Hollywood.