UTRIKES. För två veckor sedan greps en 17-årig flicka i Österrike när hon var på väg till Syrien för att ansluta sig till IS. Nu riskerar flickan att bli åtalad i Österrike.

För två veckor sedan lämnade en 17-årig flicka sitt hem i Linköping för att åka till Syrien och ansluta sig till IS. Dock kom hon bara till Österrike där hon greps av österrikisk polis i Wien. Flickan häktades i Wien i väntan på att svenska myndigheter skulle begära att hon utlämnades till Sverige.

Svenska myndigheter kommer dock inte att begära att hon ska utlämnas då det i Sverige inte är förbjudet att vara medlem i en terroristorganisation. Vilket det är i Österrike. Nu riskerar flickan istället att bli åtalad i Österrike.

— Om svenska myndigheter inte vill ha henne utlämnad finns det enligt österrikisk lag möjlighet att pröva fallet i Österrike, även om den misstänkta inte är österrikisk medborgare och brottet inte begåtts här, meddelar Christina Zalzman, talesperson vid domstolen i Wien.

En förundersökning bedrivs i Sverige parallellt med den i Österrike. Men vilket brott som undersöks vill inte Internationella åklagarkammaren i Stockholm gå ut med.

Enligt flickans familj ska flickan successivt innan sin avresa ha radikaliserats och hållit sig allt mer för sig själv. Hon ska även vid ett flertal tillfällen ha pratat väl om IS inför andra.

Källa:
Svenska IS-resenären kan åtalas i Österrike


  • Publicerad:
    2015-12-17 19:40