Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

USA vill ha Sveriges hjälp i kriget mot IS

Av Redaktionen, 2015-12-08
redaktionen@nordfront.se

KRIG. Efter terrordåden i Paris har den amerikanske försvarsministern Ashton Carter har skickat en förfrågan om svenskt stöd i kriget mot IS.

Jas 39 Gripen-kondens

Efter terrordåden i Paris, då över 120 personer avled och hundratals personer skadades, gick Frankrikes president, Franciois Hollande, ut och vädjade efter hjälp i kriget mot IS. Sveriges statsminister, Stefan Löfven, tackade då ja till att bistå Frankrike i kriget. Nu har ytterligare en förfrågan kommit till Sverige, denna gång från USA.

Det är den amerikanske försvarsministern, Ashton Carter, som i dagarna skickade en förfrågan till Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist (S). I brevet efterfrågar han Sveriges stöd i kriget mot terroristorganisationen Islamiska Staten (IS). Enligt Hultqvists pressekreterare, Marinette Nyh Radebo, behandlas ärendet just nu.

Håkan Edström på Försvarshögskolan har tidigare sagt att det kan bli svårt för Sverige att hjälpa till i kriget då vi både saknar rätt vapen och rätt utbildning för att kunna hjälpa till i kriget mot terroristorganisationen.

Det här kommer vara fråga om att bekämpa markmål och jag gör den bedömningen att vi saknar erforderlig kapacitet i det avseendet. Dels är det fråga om beväpningen i sig, vi har haft väldigt stort fokus på jaktkapaciteten hos Jas, sa Edström då.

Även en liknande förfrågan ska ha skickats till Norge.

— Det är en förfrågan om att bidra med stridsflyg, logistikstöd och specialstyrkor, säger norska utrikesministern Ine Eriksen Søreide.

Källa:
USA vill att Sverige hjälper i kamp mot IS


  • Publicerad:
    2015-12-08 16:10