USA Oath Keepers-ledaren Stewart Rhodes har dömts till 18 års fängelse för sin roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Detta markerar det strängaste straffet hittills bland de över 1 000 brottsfall som följt på attacken och är det första fallet där uppvigling bedöms som terrorism.

Stewart Rhodes, ledaren för Oath Keepers-milisen, har dömts till 18 års fängelse för sin inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, rapporterar New York Times. Domslutet, som avkunnades i en federal domstol i Washington, är det strängaste straffet hittills bland de över 1 000 brottsfall som har följt på stormningen. Det är även det första fallet där en dom för uppvigling anses vara terrorism enligt lagens definition.

Rhodes, 58 år, har haft en brokig karriär som inkluderar militärtjänst, en tid på Capitol Hill och en juristexamen från Yale. Hans roll som grundare och ledare för Oath Keepers har satt honom i strålkastarljuset och kommer nu att leda till långvarigt fängelsestraff.

Under den nästan fyra timmar långa rättegången riktade domare Amit P. Mehta stark kritik mot Rhodes och hans strävan att genom Oath Keepers få amerikansk demokrati att ”förfalla till våld”. Han betonade att Rhodes utgör ett pågående hot mot landet, republiken och själva grunden för demokratin.

Åklagarna yrkade på 25 års fängelse för Rhodes och argumenterade för att det behövdes ”ansvar för våldet mot Kapitolium och att amerikansk demokrati var i fara”. De hävdade att Rhodes under lång tid uppmanat till attacker mot regeringen och att hans roll i händelserna den 6 januari var en del av ett långvarigt mönster.

Rhodes, iförd en orangeröd fängelsedräkt och sitt karakteristiska svarta ögonlapp, höll ett trotsigt tal till domstolen där han skyllde på medierna för att demonisera Oath Keepers för att ha lett stormningen av Kapitolium. Han jämförde också sig själv med den sovjetiska dissidenten Aleksandr Solzjenitsyn och med huvudpersonen i Kafkas roman ”Processen”.