CORONA. Göteborgs kommunstyrelse har beslutat om 18 platser som kan komma att beläggas med vistelseförbud om smittspridningen ökar. Det gäller fem parker, sju badplatser och elva lek- och aktivitetsytor.

Slottsskogen i Göteborg. Foto: BIL (CC BY-SA 2.0).

Göteborg stad har tagit fram en föreskrift om ett eventuellt vistelseförbud vid olika utomhusplatser i Göteborg. Det handlar totalt om 18 offentliga platser, varav fem är parker, sju är badplatser och elva är lek- och aktivitetsytor.

Tanken är att platserna ska kunna beläggas med vistelseförbud om smittspridningen av coronaviruset ökar. Kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefson (M) menar dock att ett sådant beslut kommer att kräva mycket.

— Det är en allvarlig inskränkning i göteborgarnas frihet och det finns villkor som måste uppfyllas för att det ska gå att fatta beslut om förbud, säger Josefson till SVT Nyheter.

Kommunstyrelsen ska tillsammans med smittskyddet kunna införa förbudet. Enligt Josefson kommer detta dock att användas sparsamt.

Föreskriften gäller följande platser:

Parker (april-september) Slottsskogen, Trädgårdsföreningen, Bältesspännarparken, Kungsparken, Vasaparken
Badplatser (april-september) Askimsbadet, Näset, Hovås, Bergsjöbadet, Sillvik, Delsjöbadet, Härlanda tjärn
Lekplats- och aktivitetsytor (mars-september) Naturlekplatsen i Slottsskogen, Lekplatsen i Färjenäsparken, Lekplatsen i Trädgårdsföreningen, Plikta Hammarkullens parklek, Positivparken, Bygglekplatsen, Actionpark, Jubileumsparken, Plaskdammen i Majorna, (1 juni-31 augusti) Vattenlek, Månadsparken (15 maj-15 september)


  • Publicerad:
    2021-04-26 21:05