CORONADEMONSTRATIONER. Igår, den 20 mars anordnades demonstrationer världen över emot coronarestriktionerna. I Sverige hölls demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Nordfront gör en kortare sammanfattning av evenemanget World Wide Demonstration, som anordnades i ett hundratal städer runt om i världen igår den 20 mars. Tiotusentals människor världen över demonstrerade mot sina respektives regeringars coronarestriktioner.

Sverige

I Sverige hölls under gårdagen demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Runt 13-tiden började folk att samlas på flera platser runt om i Stockholm, de flesta av dem på Norrmalmstorg. Polisen var tidigt på platsen för att upplösa demonstrationen med hänvisning till pandemilagen, en uppmaning som inte hörsammades av de flesta demonstrationsdeltagarna. Tåget började sedan att röra sig mot Kungsträdgården.

Polisen försökte flera gånger att upplösa demonstrationen. En av Nordfronts utsända på platsen uppskattar att omkring 500-600 personer hade samlats i Kungsträdgården.

Demonstranterna vandrade sedan tillbaka mot Norrmalmstorg, och fortsatte sedan mot Odenplan.

Demonstranter vid Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Nordfront.

Polisen grep kontinuerligt personer på platsen för misstänkta brott mot ordningslagen. På demonstranternas plakat syntes budskap som: ”media är viruset”, ”isolering dödar” och ”frihet före säkerhet”. Enligt Aftonbladet hade polisen slutligen upplöst demonstrationen vid 16-tiden.

Även i Göteborg samlades människor vid lunchtid för att demonstrera mot coronarestriktionerna. Enligt polisen rörde det sig om 50-70 personer som samlats i Göteborg. Fem personer omhändertogs, däribland misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Samtidigt pågick en ”Free Syria”-manifestation precis bredvid coronademonstrationen, denna struntade dock polisen i.

I Malmö uppskattas att omkring 200 personer samlats på Gustav Adolfs torg. I denna södra stad såg demonstrationen lite annorlunda ut. Deltagarna skanderade ”Kärlek!”, och delade ut blommor till poliserna. Polisen försökte även här att upplösa demonstrationen ett flertal gånger, utan framgång.

Länsstyrelsen i Skåne skriver i ett pressmeddelande att de har utfärdat ett vite på 50 000 kronor för de som arrangerat sammankomsten.

Norge

I Oslo samlades demonstrationsdeltagare utanför Stortinget. Enligt norska polisen var det omkring 300 personer på platsen. Precis som i Stockholm fanns plakat med budskapet ”media är viruset”.

Det har också varit demonstrationer i Bergen och Trondheim, där det samlades 200, respektive 50 deltagare.

— Vi observerade hur demonstrationen utspelade sig. I vilken grad smittskyddet efterföljdes kan jag bara säga att vi inte kommer att upprätta någon anmälan på vad vi har sett, säger Solfrid Lægdheim från Trøndelag polisdistrikt till NRK.

Finland

I Helsingfors samlades cirka 400 personer i marschen. Ledet ställde upp sig vid Senatstorget och gick längs Alexandersgatan mot Medborgartorget. Väl framme samlades man vid biblioteket Ode där det hölls tal.

Omkring 14:30 uppmanade Helsingforspolisen via Twitter att följa restriktionerna som gör gällande att endast sex personer får samlas i grupp. Man meddelade först att demonstrationsdeltagarna måste skingra sig i mindre grupper om man ville demonstrera.

Vid 16-tiden vände polisen, och godkände att demonstrationen skulle få fortsätta.

Under demonstrationen framfördes kritik mot vaccinationer, ansiktsmasker och restriktionerna i allmänhet.

Storbritannien

Britterna gav sig också ut på gatorna under gårdagen. I London uppskattas flera tusen personer ha deltagit i coronademonstrationerna. I protest mot vacciner och masktvång skanderade britterna: ”Vi samtycker inte!”, och ”Frihet!”.

Tyskland

Även i Tyskland bildades enorma demonstrationer. Enligt lokala medier samlades minst 10 000 personer i den tyska staden Kassel. En av de något bekanta slagorden som ekade bland husfasaderna var ”Vi är folket!”.

Demonstranter bar plakat med budskapen ”Coronarebeller” och ”Stoppa Lockdowns”. Det fanns också motdemonstranter som våldsamt attackerade den folkliga protesten. Detta resulterade i vilda bataljer mellan demonstranter, motdemonstranter och polis.

Det hölls också några mindre demonstrationer i München och Berlin.

Nederländerna

Demonstrationer pågick också i Amsterdam i Nederländerna. Minst 500 personer samlades i parken Museumplein, och polisen förklarade området en säkerhetsrisk.

Polisen använde vattenkanoner mot demonstranterna, men många av dem hade med sig paraplyer. En del folk var klädda i militäruniformer. Holländska flaggor vajade i vinden medan folksamlingen sjöng ”You’ll never walk alone”.

Liknande demonstrationer hölls även i många fler länder runtom i Europa och resten av världen. Exempelvis på flera ställen runtom i USA, Frankrike, Australien, Nya Zealand, Schweiz, Argentina, Sydafrika, Estland, Grekland, Brasilien och så vidare.


  • Publicerad:
    2021-03-21 12:30