ZIMBABWE. Efter att Robert Mugabes svarta regim börjat beslagta vitas bondgårdar har Zimbabwe gått sakta men säkert gått utför. Nu tvingas FN medge att 2,2 miljoner zimbabwier hotas av svält och nyhetsbyrån AP skriver öppet att detta beror på de ”ofta våldsamma beslagen av tusentals vit-ägda gårdar”.

Zimbabwe får hjälpsändningar med mat.

Zimbabwe får hjälpsändningar.

För några dagar sedan beskrev nyhetsbyrån AP den urartade situationen i Zimbabwe där man inte lyckas producera tillräckligt med mat, i synnerhet majs, för att försörja sin egen befolkning. När vita tidigare styrde landet, som då kallades Rhodesia, lyckades landet inte bara försörja sin egen befolkning, majs var även en stor exportvara till andra länder.

AP:s artikel bygger på uppgifter från FN i oktober 2013 som varnar för den kommande svälten i Zimbabwe och skriver att landet behöver hjälpsändningar med mat redan nu i januari 2014. FN förklarar den dåliga majsproduktionen med ”dåliga väderförhållanden” och ”höga kostnader”, medan AP beskriver det hela på följande sätt:

Zimbabwe lyckades enbart producera 800 000 ton majs förra året. Den årliga konsumtionen är 2,2 miljoner ton. Före de kaotiska och ofta våldsamma beslagen av tusentals vit-ägda gårdar vid år 2000, var Zimbabwe en självförsörjande regional kornbod och en stor exportör av majs.

FN, som nu vill framställa sig som en slags hjälpare av Zimbabwes befolkning, var en av aktörerna som från första början sänkte Rhodesia genom att införa ekonomiska sanktioner mot landet eftersom det styrdes av en ”rasistisk minoritet”. Detta bidrog till Rhodesias undergång och banade väg för den svarte diktatorn Robert Mugabe och den situation som Zimbabwe nu befinner sig i med stor fattigdom och korruption.

Källa:
Zimbabwe: Food Assistance Needed to Stave Off Hunger Crisis, Officials Say


  • Publicerad:
    2014-01-11 00:59