ZIMBABWE. Zimbabwes regering vill nu att de vita jordbrukarna ska återvända till Zimbabwe som man för 15 år sedan rensade ut från landet. Orsaken till varför man vill att de vita jordbrukarna ska återvända till landet är för att ekonomin står på knäna vilket inte var fallet då vita skötte landets jordbruk.

För 15 år sedan rensade den nuvarande regeringen i Zimbabwe ut den vita jordbrukarbefolkningen i syfte att ge deras marker till landets svarta befolkning, något som har fått katastrofala konsekvenser för landets ekonomi och självförsörjningsförmåga.

Det som förr kallades för ”Afrikas brödkorg” är idag ett minne blott. Zimbabwe som förut var självförsörjande och försåg stora delar av den afrikanska kontinenten med mat klarar idag inte ens av att försörja sig själva. Zimbabwes jordbruksproduktion täcker inte ens hälften av landets egna behov vilket innebär att landets befolkning svälter.

Stora delar av de vita jordbrukarnas marker kvoterades ut till människor lojala till Mugabe som inte var intresserade av att odla grödor. Resten delades ut till svarta vars kunskaper om modernt jordbruk inte räcker för att bruka jorden på ett effektivt vis. Exportprodukter så som avokado och tobak, vilka tidigare gav landet en stabil inkomst, har idag helt försvunnit.

Regeringen med presidenten Robert Mugabe i spetsen vädjar nu till de vita jordbrukarna att komma tillbaka då man själva inte klarar av att hantera jordbruket och ekonomin i sin helhet. Något som BBC-journalisten Peta Thornycroft tvivlar på då hon inte tror att de vill återvända till ett land där de trakasserats och förödmjukats.

— Jag kan inte förställa mig att någon, i synnerhet av dem som gått igenom de senaste 15 åren, skulle vilja återvända. Landet har förändrats, säger hon.

Källa:
Mugabe ångrar sig om utrensning av vita jordbrukare


  • Publicerad:
    2015-08-02 23:45