ZIMBABWE. I ett tal säger Robert Mugabe att den svarta regimen i Zimbabwe kommer att fortsätta tvinga bort vita från sina gårdar.

Vita ska fördrivas enligt Mugabe.

Vita gårdsägare ska fördrivas enligt Mugabe.

Sedan de svarta tog över Rhodesia (numera Zimbabwe) har man systematiskt beslagtagit, ofta på ett våldsamt sätt, vitas gårdar genom en jordreform för 15 år sedan. Nu säger den svarte diktatorn Robert Mugabe öppet att det inte kommer finnas några vit-ägda gårdar alls i framtiden.

– Vi vill inta ha vita som äger mark i vårt land och de ska ut, sa Zimbabwes president under ett tal till sympatisörer.

– Var inte för snäll mot vita jordbrukare. Landet  är ert inte deras.

Mugabe uppmanar nu vita att överlämna sina gårdar till svarta. Han säger också att regeringen kommer att agera mot kabinett-ministrar och politiker på lokal nivå som i vissa fall skyddar de vita gårdsägarna.

– Så jag säger till dem som är skyldiga [till att arrendera ut mark], av vilka vissa är mina ministrar som vägrar ta bort dessa vita inom sina valkretsar, att vi säger ”Nej!” Varför behöver ni dem?

Att svarta lokalpolitiker är av en annan uppfattning än den korrupte diktatorn kan förklaras med att de på nära håll sett konsekvenserna av beslagen av vitas bondgårdar. I en rapport från slutet av förra året tvingades FN medge att landet urartat i fattigdom och svält sedan de vita tvingades ut från sina gårdar. Rapporten visar att 2,2 miljoner zimbabwier hotas av svält eftersom man inte lyckas producera tillräckligt med mat, i synnerhet majs, för att försörja sin egen befolkning. När vita tidigare styrde landet, som då kallades Rhodesia, lyckades landet inte bara försörja sin egen befolkning – majs var även en stor exportvara till andra länder.

Källor:
Mugabe calls for an end to white farmers in Zimbabwe
Zimbabwe’s Robert Mugabe tells white farmers ’to go’


  • Publicerad:
    2014-07-05 12:28