INRIKES Det har redan skett över 130 sprängningar i Sverige som kan kopplas till gängkonflikter. Detta kan jämföras med det tidigare rekordåret 2019 då det totalt skedde 133 sprängdåd.

SVT skriver att ”2023 [är] på väg mot [ett] dystert rekordår” gällande de eskalerande gängkonflikterna i framförallt Stockholmsområdet med omnejd.

Redan när halva året gått kunde man konstatera att inte mindre än 91 sprängdåd skett som kan kopplas till gängbrottslighet, vilket är fler än under hela 2022. Den 15 september noterades att över 124 detonationer hade skett, de flesta i polisregionerna Stockholm och Syd. Sedan dess har det enligt SVT skett sprängdåd nästan dagligen och bara de tre senaste tolv timmarna har tre personer dött i två skjutningar och en explosion, enligt Aftonbladet.

Detta innebär att det med drygt tre månader kvar av året redan skett över 130 sprängdåd, vilket kan jämföras med rekordåret 2019 då det totalt skedde 133.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gick under torsdagen ut och krävde att regeringen sätter in militären för att ta kontroll över situationen. Men enligt regeringen finns inga sådana planer i dagsläget.