STOCKHOLM Under onsdagskvällen konfronterade en 39-man ett kriminellt gäng som länge plågat Skärholmen. Sedan sköts han till döds inför sin 12-årige son.

Det var under onsdagskvällen som 39-årige Mikael och hans 12-årige son cyklade mot badhuset i Skärholmen. Vid en gångtunnel ska Mikael och sonen ha passerat ett kriminellt gäng, som enligt uppgift säljer narkotika helt öppet i området – precis som på många andra platser i Stockholm. När Mikael konfronterade dem uppstod tumult när en av de unga männen hotade Mikael med en pistol. När Mikael försökte freda sig sköts han till döds inför sonen.

Till SVT Nyheter berättar Mikaels svåger om vad sonen berättat om händelsen:

— De cyklade förbi här för att de skulle till simhallen där borta. Så var det fyra–fem ungdomar som stod här som ropade någonting. Då stannade han till, eller gick tillbaka, och rätt som det är blir han skjuten i ansiktet. Det är allt vi vet, säger han.

Aftonbladet skriver att Mikael länge upprörts över kriminaliteten i området och var orolig över att sonen skulle växa upp på en plats med öppen narkotikahandel, dödskjutningar och annan brottslighet. Han ska även ha varit i kontakt med polisen och uttryckt sin oro.

En rad politiker har reagerat på dödsskjutningen, som också väckt stor uppståndelse i Skärholmen och på sociala medier. Medan Socialdemokraterna sträcker ut en hand för samarbete med regeringen för att ”förhindra nyrekrytering” till invandrargängen och införa ”tipspengar” för illegala vapen skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson på X att det behövs hårdare tag.

”Internationella konventioner, unkna gamla argument om socioekonomiska faktorer eller debilt prat om brottsförebyggande fritidsgårdar tycker jag ska åka i papperskorgen direkt”, skriver Åkesson och tillägger att det är dags att Sverige ”förklarar fullt krig mot varje enskild individ i dessa kriminella gäng”.

Regeringen förespråkar mer Tidö-politik

Även statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar dödsskjutningen i ett inlägg på X.

”Gängen med sin totala hänsynslöshet kommer inte sluta förrän vi har stoppat dem. I det arbetet lägger jag och regeringen vår fulla kraft, och vi kommer gå så långt som det krävs för att stoppa dem. Ingenting är viktigare än att få ett slut på det vansinniga våldet”, skriver statsministern.

Trots att regeringen med Tidöavtalet lovade ett ”paradigmskifte” i både invandrings- och kriminalpolitiken när den tillsattes har de kriminella gängen aldrig varit så aktiva som idag. Under förra året registrerades 496 ”skjutningar och sprängningar”, som invandrargängens terror ofta benämns som, vilket alltså med marginal är fler än ett våldsdåd per dag. Det är den högsta siffran sedan polisen började föra denna typ av statistik 2018.

Under 2024 har gängkriminaliteten fortsatt frodas och växa, med ett stort antal våldsdåd. Trots satsningar och nya lagar finns inget som tyder på att gängkriminaliteten är på väg tillbaka.