SKÄRHOLMEN Efter mordet på Mikael i Skärholmen vallfärdade politiker till platsen för att posera framför kameror. Men Mikaels familj var inte imponerad.

Onsdagens mord på 39-årige Mikael i Skärholmen har väckt stor uppståndelse. Mikael sköt till döds av ett invandrargäng inför sin 12-årige son när de båda var på väg till badhuset.

Medan en stor del av folket har uttryckt hopplöshet och ilska mot politikerna och deras påtvingade mångkultur har politiker och proffstyckare från etablissemanget försökt hantera situationen på en rad olika sätt. Några politiker valde under torsdagen att ta sig till Skärholmen för att posera framför kameror och tala om nya ”åtgärder” mot kriminaliteten.

Under dagen var bland andra justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) vid minnesplatsen. Även statsminister Ulf Kristersson (M) poserade framför kameror när han lade blommor på gatan och sa till de samlade journalisterna att han ”har bestämt sig” för att ”vi ska ta tillbaka kontrollen och vi kommer att genomföra lagstiftning som vi aldrig sett i Sverige förut”.

Efter detta skröt han om en rad straffskärpningar och inskränkningar i fri- och yttrandefriheten som Tidöpartierna genomfört.

— I februari blev det förbud för människor som är farliga att komma tillbaka till platser där de har varit farliga förut. Och i går fattade riksdagen beslut om visitationszoner. En del tycker att det integritetskränkande, jag tycker att det är absolut nödvändigt, sa statsministern till Göteborgs-Posten.

"Kan du på riktigt förklara vad ni gör här?"

Men det var inte bara statsråd som besökte Skärholmen. Även Magdalena Andersson (S) var på plats under torsdagen. Men hennes besök uppskattades inte av den mördade Mikaels familj. Mikaels syster och svågers konfrontation av S-ledaren fångades på film av Aftonbladet.

— Kan du förklara vad ni gör här? Nej, men på riktigt, vad gör ni här?, hör man Mikaels svåger Elias säga i klippet.

Magdalena Andersson svarar att hon kommit till platsen för att ”prata med människor” eftersom hon förutspått att ”människor skulle samlas” i Skärholmen.

— Då tänkte jag att jag vill gärna vara där och prata med människor. Jag har stått här och pratat med unga tjejer som spelar i ett fotbollslag för att höra hur de tyckt och reagerat, och pratat med andra, säger Andersson.

Mikaels syster påpekar då att Magdalena Andersson verkar ha pratat med en massa människor på platsen, förutom den mördade mannens anhöriga.

— Hade jag vetat att du var syster hade jag naturligtvis kommit fram till dig, bedyrar Andersson och ber sedan journalisterna stänga av kamerorna medan Mikaels syster och svåger vänder ryggen till S-ledaren.

"Ni har bara kommit hit för att fiska röster"

När justitieminister Gunnar Strömmer och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall var i Skärholmen tidigare under dagen fick DN bevittna att även ministrarna konfronterades av upprörda lokalinvånare.

— Ni har bara kommit hit för att fiska röster, anklagade en person justitieministern.

En av de boende sade till ministern:

— Jag är så förbannad så du inte kan förstå.

— Du bär ansvaret, sade han, ”uppenbart upprörd” enligt DN.

Vid ett tillfälle ska stämningen ha blivit aggressiv.

— Varför vänder vi inte ryggen mot våra politiker när de kommer? De vänder ryggen mot oss varje dag, skrek en Skärholmenbo åt politikerna, enligt DN.