Socialdemokraternas maffialag
MÅNGKULTUREN • Den multikulturella polisstatens framväxt tydliggörs i socialdemokraternas lagförslag främst av den skärpta kronvittnesrätten samt det kollektiva straffansvaret.
Då regeringen hittills avstått att agera utifrån Socialdemokraternas ett år gamla krav på en ny svensk lagstiftning efter amerikansk modell kring organiserad brottslighet, tillkännager S nu sin avsikt att torsdag kommande vecka presentera ett utskottsinitiativ i riksdagens justitieutskott rörande vad man kallar ”en ny maffialag” som omfattar:
- kollektivt straffansvar för gängkriminella.
- extra hårda straff för gängkriminella
- ett ”förstärkt” kronvittnes-system.
- rättsliga instansers rätt att åtala företag som bedriver affärsverksamhet med "maffian".
- Separata ”RICO-enheter” efter amerikanskt mönster underställda riksåklagaren, polisen eller Ekobrottsmyndigheten och med uppgift att bevaka av sin maffiaverksamhet kännetecknade så kallade Racketeer Influenced and Corrupt Organizations.
Initiativets ovan listade områden beskrivs på Socialdemokraternas hemsida av partiets nya rättspolitiska talesperson Teresa Cavalho.
På riksdagens fredagspressträff kommenterade S-ledaren Magdalena Anderson:
— Vi måste se det här som en pandemi, en nationell kris, där man behöver agera snabbt, kraftfullt och målinriktat. För att bryta gängkriminalitetens grepp om vårt samhälle krävs ett helt nytt angreppssätt. Med en plan och reformagenda för att stoppa skjutningarna, bryta nyrekryteringen och komma åt topparna.
Det finns enligt talespersonen Cavalho ett tydligt samband mellan kronvittne-förslaget och det rörande kollektivt straffansvar:
— Genom att gängmedlemmar bär ett kollektivt ansvar för organisationens hela kriminalitet finns det många som har starka drivkrafter att också avslöja dem högre upp i hierarkin.
Det sannolika framtidsscenario där även den åtalade parten tillkallar anonyma vittnen tas inte upp, varken av Cavalho eller av Andersson – lika lite som frågan om i vilken mån den föreslagna lagstiftningen kan förväntas tillämpas mot regimkritiska organisationer, vilka inte minst Socialdemokraterna har för vana att nämna i samma andetag som man avhandlar kriminella gäng.