MEDIA Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson vill se förbud för sociala medier för barn under en viss ålder. Detta efter ett reportage i DN som visar att små barn tar del av fasansfulla saker på sina smartphones.

I en granskning som Dagens Nyheter publicerat i helgen framgår det att barn i låg ålder med populära appar såsom TikTok, Youtube och Instagram kan ta del av uppseendeväckande innehåll. I granskningen berättar flera barn om videoklipp med dödligt våld, män som får sina halsar avskurna, lemlästade kroppar, trafikolyckor, katter och hundar som sparkas och stryps, människor som begår självmord eller pratar om att skada sig själva.

— Vissa har filmat barn som inte haft kläder på sig, berättar en 11-årig flicka för tidningen.

Reportaget har lett till starka reaktioner, inte minst från politiker som nu tävla om att kräva åtgärder mot teknikjättarna. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vill stoppa unga barns tillgång till sociala medier lagstiftning.

— I den reala världen skulle ingen vuxen tillåta ett barn att få se sånt här. Och nu så finns det i telefonen, i sovrummet, i skolan. Överallt. Hela tiden, säger hon till DN.

— Det här är beroendeframkallande. Andra beroendeframkallande saker har vi inga problem med att reglera, kanske till och med förbjuda. Vi måste tygla de här algoritmerna. Politiken måste kliva fram. Det här är en helt fruktansvärd situation, fortsätter hon.

Andersson menar att det kan diskuteras vilken åldersgräns som kan sättas, men att den måste införas på liknande sätt som för alkohol och tobak. Ett förslag är att inför någon typ av identifiering.

— Man skulle kunna ha det via bank-id. För dem som inte har bank-id kanske man kan kräva att en legitimation skannas in. Det går att lösa, vi har identifieringsmetoder, säger Andersson.