HBTQP Efter den sjätte skolbranden inom en vecka i Belgien utreder man nu ”extremistiska” band kopplat till händelserna. Premiärminister Alexander De Croo har begärt en granskning med speciellt fokus på kontroversen kring det nyligen införda ”Evras”, ett program som sexualiserar barn från elva år uppåt.

På fredagen berättade Belgiens premiärminister, Alexander De Croo, om att myndigheterna granskar möjliga extremistiska band efter den sjätte skolbranden på bara en vecka. En teori som cirkulerar bland tjänstemännen är att dessa brandattacker kan ha sitt ursprung i en kontrovers kring ett nytt sexundervisningsprogram i skolorna. Vid flera av de eldhärjade skolorna har budskap mot sexualisering av barn upptäckts.

Programmet med namnet ”Evras” som har funnits sedan 2012, blev nyligen obligatoriskt för barn från och med elva års ålder. Programmet siktar enligt Svenska Yle på att ge skolelever ”en djupare insikt i relationer och sexuell hälsa”.

Det är nu tänkt att runt 100 000 elever i regionen Wallonien-Brussels ska genomgå den fyra timmar långa utbildningen. Det har uppstått kritik mot programmet, särskilt från vissa muslimska grupper, som uttryckt oro över en eventuell sexualisering av barn.

Lovar att fortsätta sexualisera barn

Premiärminister De Croo påminde dock om att sexualundervisning har en lång tradition i Belgien och försäkrade att det inte kommer några baksteg. Andra källor har också understrukit att Evras handlar om relationer snarare än specifika sexuella handlingar. På programmets hemsida står det dock något motsägelsefullt att: ”EVRAS syftar till att stödja barn och ungdomar i utvecklingen av deras relationella, känslomässiga och sexuella liv”

Än så länge saknas konkreta bevis som knyter samman skolbränderna. För att ta itu med situationen har De Croo kallat in landets kontraterroristmyndighet, och inrikesminister Annelies Verlinden har bett om extra polisresurser för den berörda regionen.

I dagsläget har ingen organisation eller individ klivit fram för att ta på sig skuld för dessa attacker och ingen har ännu gripits för gärningarna.