INRIKES. På en och samma gång valde samtliga 21 brandmän i Trosa att säga upp sig i protest mot det nya kollektivavtalet. 

Från den 1 maj 2017 till 1 april 2019 träder ett nytt kollektivavtal för räddningstjänst i beredskap i kraft. Det nya avtalet innebär att grundersättningen för en beredskapsvecka höjs för alla deltidsbrandmän samt även ersättning för utryckning. Samtidigt försvinner det OB-tillägg som erhålls på kvällar, helger och nätter samt även bensinersättningen.

Detta har nu fått samtliga 21 brandmän i Trosa att säga upp sig i en en gemensam protest mot det ny avtalet.

— De säger att det nya avtalet är så bra. Så tar de bort OB-tillägg och biltillägg och bakar in det. Då blir det minus för många. Vi är inte så dumma att vi inte kan plus och minus, säger platschefen Rickard Antman och fortsätter:

— Det handlar också om sättet det här görs på. Ta bort OB-tillägg som är så synligt och baka in det, gömma det i en totalsumma och säga att det blir plus. Det blir inte plus, säger Antman.

Missnöjet mot det nya avtalet är utbrett över hela landet och personal hotar att säga upp sig även i Uppsala, Sala-Heby, norra Öland, Sibbhult, Åhus, Arboga och Kungsör.

Brandmännens Riksförbund ställer sig kritiska till den här typen av massuppsägningar och uppmanar istället medlemmar att prata med lokala ledningar och föra en dialog.

Källa:
Här säger alla brandmän i Trosa upp sig – samtidigt


  • Publicerad:
    2017-02-01 15:45