ISRAEL. Idag demonstrerade 30 000 afrikaner i Tel Aviv mot en ny lag som tillåter myndigheter att på obestämd tid fängsla alla som inte kan uppvisa ett giltigt visum.

Idag deltog 30 000 afrikaner i den största invandrardemonstrationen som någonsin hållits i Israel. Demonstranterna protesterade mot en ny lagstiftning som ger myndigheter rätt att på obestämd tid fängsla alla som inte kan uppvisa ett giltigt visum. Dessutom lanserades en tre dagar lång strejk i flera israeliska städer av invandrarna.

Sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft för tre veckor sen har redan 300 personer arresterats. Enligt myndigheterna har 60 000 invandrare kommit till Israel sedan 2006 och många av dessa har placerats i koncentrationsläger, eller ”öppna fängelser” som det heter från officiellt håll, ute i öknen.

Till skillnad från etablissemanget i västvärlden går ledande politiker och andra högt uppsatta personer i Israel hårt ut mot invandrarna. Isarels förre inrikesminister, Eli Yishai, benämnde dem som “infiltratörer” och ansåg att deras uppehälle understöddes av “antisionistiska människorättsorganisationer”. Premiärminister Benjamin Netanyahu har bland annat utmålat invandrarna som ett hot mot nationens sociala struktur.

Den icke-statliga organisationen Hotline for Migrant Workers har tidigare kritiserat Israel för att genom påtryckningar försöka förmå fängslade invandrare att lämna landet i utbyte mot betalning.

Källa:
30,000 African migrants take to Tel-Aviv streets protesting detention policy


  • Publicerad:
    2014-01-06 00:45