1984. En pensionär från Bergen i Norge dömdes bland annat till böter när hon ansågs som skyldig för så kallade kränkande uttalanden.

En 71 år gammal kvinna från Bergen i Norge dömdes nyligen till villkorlig dom och böter för att hon enligt rätten ska ”kränkt” författaren och samhällsdebattören Sumaya Irde Ali verbalt på Facebook.

— Djävulens svarta avkomma, res tillbaka till Somalia och stanna där din korrupta kackerlacka, var kommentaren som kvinnan nu har dömts för.

Bergens tingsrätt upplevde kommentaren som ”djupt kränkande” och ”grovt trakasserande” och att den ”utgjorde stor potential för skada”. Rätten ansåg även att kommentaren var en ”fara för demokratin” och att Ali som somalier har rätt till ett ”särskilt skydd” mot kränkande uttalanden. För detta dömdes kvinnan till villkorlig dom och att hon ska betala böter på 10 000 norska kronor.

Enligt 71-åringen var bakgrunden till kommentaren att hon upplevde det som att Ali hade hetsat mot Sylvi Listhaug. 71-åringen tog heller inte avstånd från sin kommentar och har valt att överklaga domen.

— De som kommer till Norge måste uppföra sig ordentligt. Jag ångrar ingenting, var något som kvinnan sa till Bergens Tidene.

Källor:
71-åring dømt for «krenkende ytringer» på Facebook
Kalte Sumaya Jirde Ali «korrupt kakerlakk». Nå er hun dømt


  • Publicerad:
    2019-02-28 22:10