Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

57-årig man ville skicka hem somalier – döms för åsiktsbrott

Av Redaktionen, 2019-02-22
redaktionen@nordfront.se

FALUN. ”Skicka ut varenda jävla somalier”, skrev en 57-årig man från södra Dalarna efter att ha läst om en somalisk man som brutalt våldtog en svenska. Nu döms han av Falu tingsrätt för ”hets mot folkgrupp”.

Efter att ha läst en artikel om en brutal våldtäkt där en kvinna fått skador i underlivet efter att ha våldtagits av en somalier skrev en 57-årig man från södra Dalarna på Facebook:

Skicka ut varenda jävla somalier….alla….män kvinnor å barn….ut med dom….alla

Kammaråklagare Johan Knies ansåg att mannen därmed ”uttalat sig nedsättande om somalier med syftning på hudfärg och nationellt ursprung” och valde att åtala honom enligt gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”.

Falu tingsrätt valde också att gå på åklagarens linje, men motiverar inte domen mer än att uttalandet uttrycker ”missaktning för somalier som folkgrupp”.

När tidningen Samhällsnytt konfronterar domaren Åsa Nord vägrar hon att utveckla vad exakt i mannens kommentar som var missaktande.

— Alltså, du får ju läsa domen. Det är ju där som skälen står så att säga. Vilken bedömning vi har gjort.

Åklagaren Johan Knies har tidigare antytt att det var just svordomarna som var det brottsliga i inlägget.

— Man får naturligtvis ha åsikter om att… Men att säga att alla ska skickas hem. Hur menar man då egentligen? Då undrar jag hur pass saklig en sådan debatt är.

— Om det är en politisk debatt. Men här använder han ju svordomar och… Nej, jag tycker att det här är över gränsen men vi får väl se hur en domstol ställer sig till det, sade han till Fria tider.

Efter en del ordväxling där domaren bara svarar med att hänvisa till domen frågar Samhällsnytts reporter ifall det hade varit ett acceptabelt uttalande ifall mannen hade strukit ordet ”jävla” ur meningen, varpå Åsa Nord slänger på luren.

Samhällsnytt skriver även att Åsa Nord var domare när en afghan vid namn Akakhel Abdulrahim dömdes för våldtäkt mot barn 2014 med straffet skyddstillsyn med samhällstjänst i 180 timmar. Åsa Nord menade att det inte fanns ”synnerliga skäl” för fängelse och motiverade det milda straffet med att Abdulrahim skulle utvisas och därmed levde under ”osäkra förhållanden”.

Men Akakhel Abdulrahim lever, enligt Samhällsnytt, fortfarande kvar i Sverige.

Det var också Falu tingsrätt som låg bakom skandaldomen mot 91-åriga Vera Oredsson som man dömde för ”hets mot folkgrupp” efter att hon fastnat på bild när hon vinkade till en grupp motdemonstranter. I domen skrev man att Oredsson måste dömas även om det inte går att bevisa att hennes vinkning var olaglig som åklagare Johan Knies påstod. Detta eftersom hon är ”en känd nationalsocialist” som vinkade ”vid en nationalsocialistisk demonstration”.

Svea hovrätt kom senare att underkänna Falu tingsrätts dom och friade Vera Oresson helt.

Falu-åklagaren Johan Knies har tidigare även åtalat Nordiska motståndsrörelsens presstalesman Pär Öberg för åsiktsbrott på vaga grunder. Där misslyckades han dock i Falu tingsrätt och Öberg friades helt.

Den 57-årige mannen som ville ”skicka ut varenda jävla somalier” fick dagsböter som påföljd.

Källor:
Falu TR: Mål nr: B 3756-18, dom 2019-02-14
Dömde man för hets mot folkgrupp – vägrar berätta hur han ”uttryckte missaktning”


  • Publicerad:
    2019-02-22 10:00