INTERVJU. Under tisdagen dömdes Vera Oredsson för hets mot folkgrupp efter att hon anklagats för att ha gjort en påstådd olaglig vinkning i Borlänge 2016. Nordfront har varit i kontakt med Vera för att höra vad hon har att säga om den absurda domen.

Vera låter sig inte nedslås av den fällande domen. Snarare har den bara gett henne mer styrka att fortsätta att kämpa!

Det var under tisdagen som Falu tingsrätt avkunnande den skandalösa domen mot Nordiska motståndsrörelsens hedersmedlem Vera Oredsson som stod åtalad för hets mot folkgrupp efter en vinkning hon gjorde mot motdemonstranter under Motståndsrörelsens demonstration i Liljekvistska parken i Borlänge 2016. Åklagare Johan Knies menade dock att detta var en så kallad Hitlerhälsning och han lämnade in en stämningsansökan till Falu tingsrätt mot Vera.

Under tisdagen stod det dock klart att Falu tingsrätt inte ställer sig bakom principen om likhet inför lagen och att de valt att döma Vera för hets mot folkgrupp, trots att de själva säger att det inte finns andra bevis, annat än den bild som påstås visa Vera göra en ”Hitlerhälsning”, för att hon ska vara skyldig till det hon anklagades för.

LÄS ÄVEN: Korrupt tingsrätt tror sig kunna tvinga motståndet till passivitet

Nordfront har varit i kontakt med Vera för att höra vad hon har att säga om domen.

Hej Vera. Hur står det till efter dagens besked?

Jag måste erkänna att jag först blev lite förvirrad och konfundersam men sen fylldes jag av kampstyrka. Jag kunde inte förstå hur jag kunde bli dömd bara för att jag vinkat. Nu i efterhand kan jag se humorn och det absurda i det hela. Och jag trodde inte att jag, som är 90 år och tidigare ostraffad, ska bli dömd för att ha vinkat. Det är skrattretande.

Hur resonerar du kring domen och att du faktiskt blev dömd för att bara ha vinkat?

Jag kan inte förstå det. Jag gjorde inte en så kallad Hitlerhälsning, det var en vanlig vinkning. Åklagaren hade inte heller några bevis mot mig medan det fanns två personer som kunde vittna om att jag bara hade vinkat.

Det var en trevlig dag, från att ha gått från dåligt till fantastiskt väder och vi stod flera kamrater tillsammans som bara ville vinka lite. Det är ofattbart att tingsrätten fått det till något helt annat. Bara för att jag är den jag är.

Domen innebär att om man är nationalsocialist så måste man tänka på sina kroppsrörelser, annars kan man bli dömd. Det är helt sjukt. Det är en diktatur vi numera lever i, dessutom en lömsk sådan och det är mycket värre.

Känner du dig modfälld av domen?

Nej verkligen inte (skratt). Om man nu dömer mig som kriminell bara för att jag är nationalsocialist, ja då får jag väl vara kriminell. Jag är nationalsocialist, har varit det i hela mitt liv och kommer att fortsätta att vara det så länge jag lever. En sån där dom ändrar ingenting.

Vad har du att säga till de motståndare som hoppades på en fällande dom och som kanske hoppas på att du ska sluta engagera dig i den nationalsocialistiska kampen?

Att då måste jag göra dem besvikna (skratt igen). Det här åtalet var så löjligt och jag kan inte förstå utgången av den. Allt det här ger mig bara mer styrka att fortsätta kampen.

Hur tror du att det kommer att gå i Hovrätten?

— Ingen aning. Jag trodde ju aldrig att jag skulle bli dömd i tingsrätten på så vaga grunder så vi får se vad som händer i hovrätten. Jag tänker däremot be dem om en lista där det står vad jag får och inte får göra för gester i fortsättningen för att inte bli dömd för brott. För det står ju klart nu att nationalsocialister inte får vinka. Vad blir härnäst?

Du har ju fått mycket stöd i samband med åtalet. Hur känns det?

— Jag är så otroligt rörd och tacksam. Så mycket mail, blommor och samtal jag har fått. Det är så fint. Jag vill rikta ett stort tack till alla som visat mig sitt stöd. Jag är så glad och tacksam för det.

Vi tackar Vera för hennes svar och kommer att återkomma till ämnet när mer finns att rapportera.


  • Publicerad:
    2018-02-27 20:13