MEDIA. Under torsdagen publicerade Granskning Sverige (GS) ett klipp på Youtube där man kan höra en GS-medarbetare ställa Lars-Erik Bergström, domaren i Vera Oredsson-fallet, mot väggen där han får frågor om formuleringarna i domen mot Vera som i tisdags dömdes för hets mot folkgrupp.

Det var i tisdags som 90-åriga Vera Oredsson dömdes för hets mot folkgrupp av Falu tingsrätt efter att hon vinkat till motdemonstranter under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge 2016. Falu tingsrätt menar dock att Vera ska ha gjort sig skyldig till en så kallad Hitlerhälsning och dömde henne därmed till att betala 4 000 kronor i dagsböter samt till att hon ska ersätta delar av försvarskostnaden.

I domen stod det bland annat att Veras arm var ”onödigt höjd med tanke på att hon skulle ha vinkat till folk som måste ha stått lägre placerade än hon” och att Vera Oredsson är ”en känd nationalsocialist och en hitlerhälsning är givetvis välkänd i hennes kretsar. Gesten gjordes dessutom vid en nationalsocialistisk demonstration” och att för den ”oinvigde” ger gesten ett ”klart intryck” av att vara en ”Hitlerhälsning”.

Medborgarinitiativet Granskning Sverige kontaktade därför domaren i Vera-fallet, Lars-Erik Bergström, för att ställa frågor till honom om domen. Bergström står dock fast vid domen och på frågor från GS-medarbetaren om Veras arm som påstås ska utgjort en olaglig hälsning, säger domare Bergström att han inte är insatt i hur en korrekt ”Hitlerhälsning” ser ut men han menar att det inte spelar någon roll om Veras gest inte utgjorde en korrekt ”hälsning”, utan det handlar om hur den ”oinvigde” kan tolka gesten.

Hör Granskning Sveriges samtal med domare Lars-Erik Bergström nedanför:


  • Publicerad:
    2018-03-01 11:10