OLYCKSFALL SOS Alarm rapporterar att midsommarfirandets larmsamtal inte överstiger en vanlig fredag- eller lördagskväll. Detta trots att helgen med marginal brukar vara den intensivaste för polis och räddningstjänst.

Midsommarafton har traditionellt varit en av de brådaste dagarna för räddningstjänst och polis. Även för larmcentralerna brukar det vara stressigt under midsommarhelgen, men i år har det något överraskande varit betydligt lugnare än väntat.

SVT skriver att det under fredag har kommit in omkring 11 500 samtal. Ett antal som är ”ungefär som en vanlig fredags- eller lördagskväll”, enligt Staffan Ekengren, kommunikationschef på SOS alarm.

– Det har varit traditionella midsommarsamtal: fylla, bråk, trafikolyckor under framförallt dagtid, och drunkningstillbud. Den samlade känslan är att det ändå varit något lugnare än vad vi är vana vid – trots bra väder, säger Ekengren.

Ett nytt problem som börjat dyka upp de senaste åren är felringningar orsakade av så kallade ”smarta” klockor och telefoner. Ekengren spekulerar i att de flesta felringningarna sker då någon tappar apparaterna i marken och de automatiskt kopplar till larmcentralen.

— Vi är inte så förtjusta i såna prylar, för de allra flesta av de samtalen är fel, säger Ekengren.