USA Trots Bidens ”revansch” i en tv-intervju där han inte framstod som fullt lika dement som under debatten med Trump fortsätter hans ledarskap att ifrågasättas. Under söndagen kommer högt uppsatta demokrater att hålla ett krismöte angående presidentvalet.

Förra veckans presidentvalsdebatt mellan president Joe Biden och ex-presidenten Donald Trump chockerade demokrater i USA. Biden gjorde ett förvirrat och svagt intryck och i många fall gick det inte ens att utröna vad presidenten ville säga.

I veckan genomförde Biden en intervju med ABC, där han gjorde ett något mindre förvirrat intryck. Angående debatten med Trump avfärdade Biden det hela med att han hade en ”dålig kväll”.

— Jag hade en dålig kväll, jag vet inte varför. Ni gör väl ibland dåliga intervjuer, jag kan inte minnas någon, men jag är säker på att det har hänt, sa Biden bland annat under intervjun med ABC.

Biden påstod också att han var förkyld och att det var Trumps fel att debatten gick dåligt, då han påstod att rivalen distraherade honom genom att ”fortsatta skrika efter att hans mikrofon stängts av”.

Men Bidens intervju har inte lyckats lugna oron i det egna partiet. En rad toppdemokrater säger nu till Politico att de är chockerade över Bidens förnekelse.

Juden David Axelrod, som bland annat ledde Barack Obamas presidentkampanjer, säger att Bidens inställning till partiets oro är ”farlig”.

— Han var mer energisk och framförde ett starkt argument för vad han har åstadkommit [som president]. Men frågan som debatten väckte handlar om hans lämplighet för de kommande fyra åren, inte hans prestation under de senaste fyra åren, säger Axelrod till Politico.

— Och han erkänner helt enkelt inte den oron. Han är också i förnekelse om var han befinner sig i detta lopp, fortsätter han.

En anonym kongressledamot säger till Politico att intervjun kommer att få motsatt effekt, trots att Biden framstod som mindre förvirrad.

— Att förneka problemet är ingen lösning eller väg framåt för att övertyga våra väljare om att han har förmågan eller visionen för ytterligare fyra år, säger han.

Demokraten Hakeem Jeffries, som är minoritetsledare i USA:s representanthus, kommer under morgondagen att ha ett krismöte om Bidens presidentkandidatur med en rad högt uppsatta demokrater. En anonym person från Bidens administration säger till Politico att mötet inte är sammankallat för att samla stöd bakom presidenten.

— Demokraterna har tillbringat de senaste dagarna med att försöka ge honom utrymme och nåd. Eftersom han gräver ner sig, ser vi en ansträngning att ta det till en högre nivå. Och det borde vara mer oroande för Biden-operationen än något annat, säger han.

Det stora problemet för Demokraterna är att välja ut en annan kandidat ifall Biden inte väljs i det kommande partikonventet. Det självklara valet skulle vanligtvis vara vicepresident Kamala Harris eftersom hon rent lagligt kan överta Bidens enorma kampanjkassa. Men då hon anses vara både inkompetent och osympatisk har hennes namn trots detta inte förts fram som en kandidat som skulle kunna besegra Trump.