Biden-Trump-debattens judiska moderatorer
USA • De två ”ringdomare” som övervakar nattens president-sammandrabbning och ser till att samtalet inte lämnar sin ring, visar sig ha sina egna med varandra besläktade agendor.
När USA:s sittande president Joe Biden och den kandiderande ex-presidenten Donald Trump klockan tre natten till fredag den 28 juni svensk tid går upp i ringen för sin första debatt den här valsäsongen, kommer två judiska moderatorer med mycket gemensamt se till att diskussionen inte smiter iväg åt fel håll.
Jake Tapper, 55 och Dana Bash, 53, är erfarna nyhetsankare på CNN, båda kända för sin ”seriösa image”. Tillsammans ledde de den första Biden-Trump-debatten 2020. Medan Tapper efteråt beskrev denna som ”en het röra” kallade Bash den för ”en s-show”.
Något högst påtagligt som nya tittare snart blir varse hos dessa två journalister är att de båda i sin nyhetsrapportering ständigt framhäver sin egen judiska identitet.
Vad inte alla känner till är att Tapper och Bash tillhör samma synagoga i Washington: Temple Micah, knuten till en så kallad reformförsamling känd för sin progressivitet, samt för sin dragningskraft på personer tillhörande stadens politiska, ekonomiska och mediala eliter.
Favoritteman: ”förintelsen” och ”antisemitism”
Bash framhålls ofta som CNN:s främsta politiska korrespondent och har som sådan naturligtvis sin egen show, Inside Politics with Dana Bash – förutom att hon tillsammans med Tapper varje söndagsmorgon leder State of the Union.
Hon föddes den 15 juni 1971 i New York City av en mamma som vek sitt liv åt författande och undervisning inom ämnesområdet ”judiska studier”. Hennes far, även han jude, var journalist, reporter och programledare för en egen show.
För ett decennium sedan kritiserades Bash hårt av konservativa efter att hon accepterat rollen som förvaltare vid Jewish Women International – som förespråkar, och verkar för, fri abort.
2022, medan Temple Micahs rabbin Danny Zemel arbetade på en CNN-dokumentär om antisemitism, vände sig Bash till honom för att få råd om hur man navigerar i diskussioner om antisemitism med vänsterfolk.
–Jag ringde honom och jag sa ”Du måste hjälpa mig här, för jag måste få det här rätt”, berättade Bash för Jewish Telegraphic Agency (JTA) då.
— Och jag pratade igenom det med honom. Han förstod helt, för inte alla inom den progressiva vänstern, som står upp för något och ger uttryck för antisionism, är verkligen antisemiter.
I samband med dokumentären publicerade hon en artikel på CNN:s webbplats om hur hon brottades med motstridiga känslor när hennes unge son bad om ett Davidsstjärne-halsband till högtiden Hanukkah. Hon beskrev i artikeln hur rörd hon blev av hans stolthet över sin härkomst, men hur hon samtidigt hemsöktes av tankar på hur hennes släkt förintades i Auschwitz.
Bash har efter detta varit synnerligen ”frispråkig” om antisemitism och har sedan en tid uttryckt oro över ”de trakasserier” som judiska studenter – inte minst i USA – ”har utsatts för” sedan Israels krig med Hamas inleddes i oktober förra året.
Lägrar Lewinsky före Clinton, bjuder Zelenskyj på osyrat
Jake Tapper, 55, är CNN:s chefskorrespondent i Washington och har sin egen dagliga show, The Lead with Jake Tapper, samt är alltså tillsammans med Bash programvärd för State of the Union.
Hans utveckling som journalist tog enligt judisk press ett oöverträffat jättekliv framåt år 1998 när han med underbar timing skrev om sin dejt med en viss Monica Lewinsky – precis innan nyheten kom ut att hon haft en sexuell relation med USA:s dåvarande president Bill Clinton. Om denna kvinna skrev Tapper:
Min mamma skulle, faktiskt, älska henne. Pappa också. Hon är judinna. Och hon gör något av det.
Tapper berättade för JTA 2021 att det var hans judiska utbildning som en gång grundade hans beslutsamhet att utmana auktoriteter genom sin journalistik. I artikeln kallas journalisten ”TV-nyheternas rabbin”.
Tapper har ofta infogat sin judiska kunskap och identitet i sin rapportering, till exempel bjöd han påsken 2022 Ukrainas judiske president Volodomyr Zelenskyj på det osyrade judiska brödet matzoh när han intervjuade denne i Kiev.
Tapper har annars gjort sig känd för att ha introducerat en välkänd judisk fras i CNN:s lexikon:
Må hans minne vara en välsignelse.
Han använde den själv senast häromdagen i sin rapportering om ett dödsfall.