NORDEN Sveriges statsminister och Finlands president uttalade sig igår till medier med anledning av Ukrainas angrepp mot tre ryska flygbaser på Kolahalvön, en av dem så pass nära Finlands gräns som cirka 150 km.

Vid en drönarattack tidigt på lördagen mot den ryska flygbasen Olenya på Kolahalvön ska enligt tidningen Kyiv Independent ett ryskt strategiskt långdistansbombflygplan modell Tu-22M ha neutraliserats. Inga uppgifter om omkomna finns ännu så länge. Attacken har uppmärksammats i Finland och Sverige med anledning av dess relativa närhet till dessa båda länder – 15 mil från finska gränsen, 40 från svenska. Två andra ukrainska attacker mot ryska flygbaser på Kolahalvön ska ha genomförts samma morgon. I en kommentar till Aftonbladet skriver Sveriges statsminister Ulf Kristersson:

Vi har krig i vårt närområde och vi följer utvecklingen mycket noga.

I en rad finska medier menar sig Finlands president Alexander Stubb ha kontroll över läget.

— Vi har situationen under kontroll…Vi måste bara vänja oss vid att vi har ett krig vid vår gräns …

Presidenten hävdar vidare att ”Ukraina kommer att behöva utföra liknande attacker för att vinna kriget” och förutspår att fortsättning följer:

— Och Ryssland kommer att fortsätta med hybridattacker. Låt oss vara lugna och vaksamma, vi har inte mycket att oroa oss för.