UKRAINA Flera amerikanska experter bekräftar för Newsweek att uppgifterna om att Ryssland medvetet attackerar civila i Ukraina är felaktiga. Såväl experterna som tidningen drar slutsatsen att Ryssland medvetet varit restriktiva med att använda missiler mot större städer.

Den amerikanska tidskriften Newsweek har intervjuat en analytiker vid det amerikanska försvarets underrättelsetjänst (DIA) angående den ryska invasionen av Ukraina. Analytikern, som uttalar sig anonymt då han talar om hemligstämplad information, säger att även om skadorna som drabbat Ukraina är massiva har Ryssland medvetet hållit igen.

— Hjärtat av Kiev har knappt rörts. Och nästan alla långdistansmissiler har riktats mot militära mål, säger den hemliga källan till Newsweek.

En annan uppgiftslämnare, som är pensionerad officer från det amerikanska flygvapnet med erfarenhet från Irak och Afghanistan, delar bedömningen och säger att västvärlden måste se och bedöma Ryssland på ett mer objektivt sätt.

— Vi måste förstå Rysslands verkliga agerande. Om vi bara övertygar oss själva att Ryssland bombar urskiljningslöst, eller att de misslyckas med att orsaka större skador på grund av att deras personal saknar övertygelse eller har bristande teknisk kompetens, då ser vi inte den verkliga konflikten, säger officeraren.

Felaktigt att jämföra med USA:s ockupationsstrategier

Newsweeks artikel går också igenom statistik och säger att under konfliktens 24 första dagar genomförde ryska flygplan 1400 stridsuppdrag och avfyrade nästan 1000 missiler, vilket tidningen jämför med USA:s invasion av Irak som redan första dagen innefattade fler uppdrag och avfyrade missiler än så.

Enligt Newsweek gjorde många felaktigt bedömningen att Rysslands initiala attack mot flygbaser syftade till att skapa luftherravälde för att sedan kunna kopiera amerikanska strategier från Irak och Afghanistan, där amerikanerna medvetet slog ut stora delar av samhället för att tvinga fienden att kapitulera. Newsweek skriver om den ryska invasionen av Ukraina:

Kommunikationsmedlen i landet fortsätter att vara intakta och i drift. Det har inte skett någon metodisk rysk attack mot transportvägar eller broar för att begränsa Ukrainas markförsvar och underhåll. Även om elkraftverk har träffats, har de alla varit i omstridda territorier eller nära militära anläggningar och styrkor. Inget kraftverk har medvetet attackerats.

Faktum är att det inte har varit någon metodisk bombningskampanj för att uppnå några systematiska utfall av strategisk betydelse. Flyg- och markmissiler har nästan uteslutande använts som understöd till marktrupperna.

— Detta antyder åtminstone för mig att Putin inte medvetet attackerar civila, att han kanske är noga med att begränsa skadorna för att lämna dörren öppen för förhandlingar, säger underrättelseanalytikern angående hur han tolkar den fakta han tagit del av inom försvarets underrättelsetjänst.

I artikeln nämns också FN:s statistik över antalet döda civila. Newsweek skriver att FN uppskattar att 900 civilister dött under kriget men att amerikansk underrättelsetjänst uppskattar siffran till fem gånger högre.

— Jag vet att nyhetsmedierna upprepar att Putin attackerar civila, men det finns inga bevis för att Ryssland medvetet gör det. Faktum är att ryssarna hade kunnat döda tusentals fler civila om de ville göra det. Jag förstår att det är en svag tröst att det kunde vara mycket värre, men att förstå att det faktiskt är så borde verkligen förändra folks perspektiv – även inom den amerikanska regeringen – angående hur vi får ett slut på det här kriget, säger analytikern i slutet av intervjun.