TEKNIK Internationella olympiska kommittén har implementerat AI-teknik för att scanna tusentals konton på en rad plattformar. Detta för att kunna upptäcka ”hat och hot” mot atleter som tävlar i OS i Paris.

Under sommar-OS i Paris använder Internationella olympiska kommittén (IOK) ett nytt AI-verktyg som ska skapa en ”tryggare miljö” för idrottarna som tävlar, rapporterar DN. Verktyget scannar i realtid av tusentals konton på mer än 35 olika språk, och ”flaggar” för näthat till respektive plattform, skriver IOK på sin hemsida

Detta för att förhindra att ”hot, hat, rasism eller sexistiska kommentarer” mot atleterna når dem.

— Hade det här funnits när jag höll på hade det besparat mig mycket ångest och emotionellt trauma, säger den tidigare alpina superstjärnan Lindsey Vonn, som har varit med och lanserat projektet ihop IOK, till DN.

Verktyget används också för att ”kartlägga de strömningar på nätet som kan påverka idrottare”, hävdar Johan Flodin från Sveriges olympiska kommitté (SOK). Han ska själv ha gått IOK:s certifierade utbildning som så kallad ”safeguarding officier”.

— Jag är ingen expert på AI så jag vet inte i vilken mån, eller om, det här inkräktar på individens rättigheter. Men att man gör något åt det här är naturligtvis jätteviktigt, säger Flodin till DN.