ÖVERVAKNING Joakim och Anna-Maria i Karlstad blev förvånade när polisen installerade en övervakningskamera utanför deras fönster, som en del av en insats för att öka tryggheten efter en skottlossning. Polisen hävdar att kameran har ett digitalt filter som maskerar lägenheten, men it-säkerhetsexperter påpekar att det finns en risk att maskeringen kan avlägsnas.

När Joakim och Anna-Maria i Karlstad vaknade upp en morgon var polisen i full färd med att installera en övervakningskamera precis utanför fönstret till deras lägenhet.

— Jag tänkte att det var någon typ av fasadarbete. När de började borra precis bredvid fönstret gick jag ut på balkongen och frågade vad de gjorde. De sa att de satte upp en övervakningskamera från polisen, säger Anna-Maria.

Polisen hävdar att de vill göra området tryggare efter skottlossning, då med hjälp av kameraövervakning.

Joakim och Anna-Maria säger att det ser ut som att kameran filmar in i vardagsrummet, köket, balkongen och sovrummet. De känner sig nu obekväma på flera platser i sitt hem.

Värmlandspolisens presstalesperson Lars Hedelin säger att kameran har ett digitalt filter som maskerar bilder mot lägenheten. De menar att hela fasaden och bilder från lägenheten är ersatt med en grå ruta och att maskeringen sker redan i kameran. Den ska inte gå att ta bort i efterhand. Han säger att han förstår att Joakim och Anna-Maria har reagerat över placeringen.

It-säkerhetsexperter har sagt att maskeringen inte går att ta bort i efterhand men att man aldrig kan vara hundra procent säker på digitala maskeringar.

— Nej, det går att stänga av, även om man inte kan ta bort korrekt applicerade maskeringar i efterhand. Skulle polisen vilja så är det möjligt att ta bort den och se vad som händer från och med då, säger Karl Emil Nikka, it-säkerhetsspecialist.

Lars Hedelin får frågan om polisen ser någon anledning till självkritik i detta fall.

— Hela syftet med kameran är att det ska vara trygghetsskapande. All sån kameraövervakning är ju just att den ska öka tryggheten. Om det här i stället gör att de känner sig otrygga så är det ju inte bra. Vi är ju inte nöjda med att de är missnöjda, säger Hedelin.