STORBRITANNIEN 17-årige Axel Rudakubana har häktats misstänkt för tre mord på unga flickor och ytterligare tio mordförsök. Myndigheterna har offentliggjort hans identitet för att motbevisa att gärningsmannen är muslim.

Tidigare i veckan utbröt kravaller i engelska Southport efter att en afrikan knivmördat tre flickor. I efterhand har dessa identifierats som Bebe, 6, Elsie, 7 och Alice, 9. Afrikanen misstänks också för ytterligare tio mordförsök.

Brittisk media har pekat ut den antimuslimska gruppen English Defence League (EDL) som anstiftare till upploppen, där ett stort antal poliser skadats.

Nu har brittiska myndigheter gått ut med identiteten på den misstänkte gärningsmannen, vilket är ovanligt då Axel Rudakubana är minderårig. Man har motiverat beslutet med att man vill ”motverka desinformation”, vilket troligtvis handlar om att Rudakubana kommer från en kristen familj från Rwanda och inte är en muslimsk asylsökare som EDL hävdat.

EDL-ledaren Tommy Robinson har på sociala medier uppgett att kravallerna utbröt efter att en maskerad och knivbeväpnad främling gripits under minnesstunden för de tre flickorna.