MELLANÖSTERN Iran har släppt nya uppgifter om det sionistiska lönnmordet på Hamas-ledaren Ismail Haniyeh. Enligt iranska revolutionsgardet dog han under en attack med en ”kortdistansprojektil”.

Hamasledaren Ismail Haniyeh dödades förra veckan i Teheran i samband med att han skulle på delta på ceremonin där Irans nya president Masoud Pezeshkian svors in.

Inledningsvis kom uppgifter att Haniyeh dödades i något slags luftangrepp, med drönare eller raketer. Det har också cirkulerat uppgifter om att explosionen som dödade Hamas-toppen orsakades av en insmugglad bomb. Men nu har Irans revolutionsgarde gått ut med uppgifter som tyder på att attentatet genomfördes av en israelisk terrorcell på plats i Teheran.

I uttalandet, som citeras av RT, skriver revolutionsgardet att attacken ”designades och genomfördes av sionistregimen med stöd av USA:s kriminella regering”. Rent praktiskt dödades Hamasledaren genom man ”sköt en kortdistansprojektil med en stridsspets på omkring sju kilogram” mot huset där Haniyeh befann sig.

Det skulle kunna röra sig om antingen en raketgevär eller en lättare pansarvärnsrobot, exempelvis varianten Matador, som IDF använt flitigt för att attackera byggnader inne i Gaza.

Iran har reagerat starkt på lönnmordet, särskilt med tanke på att det var en statsbesökare som befann sig i landet under regeringens beskydd. Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, beordrade redan förra veckan enligt uppgift en attack mot Israel och just nu håller världen andan inför att ett nytt storkrig ska bryta ut i regionen.