ISRAEL Incidenten med en palestinsk fånge som nästan avled efter en brutal våldtäkt på militärbasen Sde Teiman har väckt avsky i hela världen. Nu framkommer det att hela 74 fall av sexuell övergrepp av israeliska militärer på militärbasen utreds.

Efter att en video spridits där man ser hur israeliska soldater gruppvåldtar en palestinsk fånge har det uppdagats att israeliska militären systematiskt använder sexuellt våld mot palestinska fångar, oavsett om det rör sig om kvinnor, barn eller män.

Palestiniern på filmen fick föras till ett sjukhus med livshotande tillstånd och hade enligt människorättsorganisationen Physicians for human rights skador på överkroppen och i ändtarmen. Doktor Yoel Donchin som tog hand om offret på sjukhuset, har senare utvecklat att mannen hade skador på både tarmar och anus, samt en kollapsad lunga och brutna revben.

Läkaren uppgav han först var övertygad om att det var Nukhba, den elitenhet inom Hamas som offret tillhörde, som gjort detta mot en av sina egna.

— Jag kunde inte tro att israeliska fångvaktare skulle kunna göra något sådant, sa Donchin.

Men enligt en oberoende FN-rapport är ”sexuellt och könsbaserat våld en grundläggande del i israeliska säkerhetsstyrkor operativa rutiner”. En palestinier som vittnat om hur han våldtogs analt av en kvinnlig soldat medan manliga soldater höll fast honom med våld har vittnat om att de flesta av hans landsmän som lämnat israelisk fångenskap har svåra skador efter sexuellt våld.

De många avslöjanden om sexuellt våld mot palestinska fångar har väckt avsky i hela världen. Bland israeliska politiker är man dock mest upprörda att bevis kunnat läcka ut till allmänheten. Några israeliska politiker har till och med försvarat anala våldtäkter om de sker mot palestinska motståndsmän.

Nu har den israeliske militäråklagaren Yifat Tomer Yerushalmi meddelat att man utreder inte mindre än 74 fall av sexuella övergrepp bara vid militärbasen Sde Teiman. Förra veckan gick hon ut med en uppmaning till palestinier att vittna mot israeliska soldater, vilket ledde att hon utsattes för hot och demonstrationer utanför sitt hem.

De soldater som har pekats ut som våldtäktsmän utreds för bland annat övergrepp, olämpligt beteende och sodomi. Enligt israelisk lag kan brottet våldtäkt inte användas som rubricering när offret är en man.