GRÖNA OMSTÄLLNINGEN Batteritillverkaren Northvolt gjorde under 2023 ett minusresultat på 12,5 miljarder kronor. Nu kämpar bolaget med fortsatta ekonomiska problem och ägarna förväntas stödja bolaget med pengar medan den svenske statsministern meddelar att staten inte kommer till undsättning.

Batteritillverkaren Northvolts fabrik har under en längre tid dragits med dålig lönsamhet och ekonomiska problem. Bland annat har företaget haft svårt att betala räkningar och flera räkningar, som uppgår till ett värde av minst 52 miljoner kronor, har hamnat hos kronofogden.

Detta har lett till att delar av dess verksamhet i Skellefteå stängts ner, resor och icke-nödvändiga utgifter har stoppats samt att personalen varslats om minskningar i produktionen.

Enligt SVT kommer Volkswagen, som är en stor ägare i företaget, nu att stötta bolaget för att säkra produktionen. Man ska enligt uppgift planera en nyemission på 7,5 miljarder kronor. Northvolts presschef, Matti Kataja, vill dock inte uttala sig om planerna:

— Arbetet fortsätter med finansieringsrundan och vi kommer att återkomma med mer information när den är klar, säger Kataja.

Inte aktuellt för staten att stödja

På en gemensam presskonferens igår svarade Sveriges och Finlands statsministrar på frågor om batterifabriken och ett eventuellt ekonomiskt stöd från de båda nordiska länderna.

— Det är ingen tvekan om att vi är engagerade i att Sverige ska vara en bra plats för ny teknologi som behövs i den gröna omställningen, sade den finske statsministern Petteri Orpo.

Den svenske statsministern Ulf Kristersson nekade dock att den svenska staten skulle gå in med pengar för att rädda Northvolt och menade att det ”Inte är aktuellt för den svenska staten att gå in” samt att ”bollen ligger helt hos Northvolts ägare”.

Bolaget gjorde under 2023 en förlust på 12,5 miljarder kronor. Trots den ekonomiska situationen ska det enligt presschef Kataja ska det ändå inte finnas några risker för att arbetarnas löner inte kan betalas.