KRIGSBROTT Lina Ishaq åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grova krigsförbrytelser i Syrien.

Åklagaren har väckt åtal mot Lina Ishaq, misstänkt för att ha hållit nio personer, inklusive barn, fångna i sitt hem i Raqqa, Syrien, mellan augusti 2014 och december 2016, rapporterar Aftonbladet.

Enligt åtalet ska fångarna ha behandlats som slavar och utsatts för svårt lidande. Några ska ha hållits fångna i upp till sju månader, där de bland annat tvingades titta på videor med avrättningar medan Ishaq var beväpnad med vapen och bombbälte, för att inge fruktan.

Ishaq misstänks också för att ha tvångsundervisat sina fångar i islamsk tro, misshandlat dem och sålt dem till IS, med vetskap om att de riskerade att dödas eller utsättas för sexuella övergrepp. Hon är redan tidigare dömd för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott, då hon lät sin son bli barnsoldat för IS, för det dömdes hon till sex års fängelse.

Ishaq, som är född kristen i en familj från Mellanöstern, radikaliserades på 90-talet efter att ha konverterat till islam.

Tillsammans med sin familj reste hon till Syrien 2013 för att ansluta sig till IS. Hennes man dog kort efter ankomsten, och Lina gifte om sig och fick fler barn. Hon tvingade sina barn att delta i strider och arrangerade att dottern, endast 12 år gammal, giftes bort.