”RÄTTVISA” En tant sålde nu som då överflödiga bakverk på sociala medier. För detta döms hon att betala 130 000 och eftersom hon har problem att betala en så stor summa, blir det fängelse istället.

En äldre dam i Norrbotten har några gånger under flera års tid sålt hembakta bullar och bröd på sociala medier. Under 2021 till 2024 har hon av kommunen ålagts 4 viten på ett sammanlagt belopp på 130 000 kronor då hon inte hade registrerat sin verksamhet.

Kvinnan, som enligt TV4 är i 70-årsåldern, säger själv att hon bara vid några tillfällen har sålt bakverk och att hon då endast tagit betalt för ingredienserna. Vidare berättar hon att bakning är ett stort intresse samt att hon brukar ge bort bakverk till barn och barnbarn och sparar en del av det hon producerar i frysen.

Detta är dock förklaringar som tingsrätten inte köper och dömer således den bakglada äldre damen till att betala vite.

Har inte råd att betala vitet

I tingsrättens beslut står det att kvinnan vägrar att betala vitet och att hon således döms till fängelse i en och en halv månad. Ett straff som försvarsadvokat Frida Larsson menar är fel, för hårt, samt omotiverat då den dömda kvinnan enligt henne vill ”göra rätt för sig”, men har för dålig ekonomi för.

— Hon hade hellre sett att hon fick betala av det här i stället för att dömas till ett fängelsestraff med tanke på sin ålder och vacklande hälsa. Det har tagit väldigt hårt på henne och hon är mycket nedslagen, säger Larsson.

På följdfrågan om det inte stämmer att kvinnan vägrat betala svarar försvarsadvokaten:

— Det stämmer inte. Hon har begränsade ekonomiska resurser, det är anledningen till att hon inte betalat. Hon har inte försökt att göra något för att inte betala, förklarar hon.

Enligt försvarsadvokaten skulle det vara väldigt påfrestande för den bakande kvinnan att sitta bakom lås och bom då hon lider av hälsobekymmer. Man meddelar även att man har för avsikt att överklaga tingsrättens dom.