USA En rektor på en skola skrev i ett mejl till lärare att den anrika svastikan inte bara är en ”hatsymbol”. Nu har hon stängts av från sin tjänst.

Under måndagen ska Heather Snookal, rektor på grundskolan Phantom Lake Elementary i Bellevue, Seattle, ha skickat ut ett mejl till föräldrar till elever om att någon målat ett hakkors på skolans egendom. Rektorn beskrev i mejlet svastikan som en ”symbol för hat”.

Men bara några timmar senare följde hon upp mejlet, efter att en av föräldrarna protesterat mot den ensidiga beskrivningen av den kontroversiella symbolen.

”Inom hinduismen, buddhismen, jainismen och andra gamla kulturer är hakkorset en symbol för fred, välstånd och lycka. Vi erkänner att för många av våra familjer har denna symbol en positiv och andlig betydelse, helt orelaterad till de hatiska associationer den fått i modernare historia”, skrev Snookal i mejlet som citeras av New York Post.

Enligt Snookal är skolan engagerad i ”inkludering och kulturell förståelse” och vill ”försäkra att studenter från alla bakgrunder känner sig välkomna, värderade och hyllade”.

Mejlet togs dock inte emot väl av föräldrarna, som snart startade ett drev mot rektorn. Särskilt upprörda ska ska judiska föräldrar ha blivit, vilket tvingade skolledningen att stänga av rektorn medan ärendet ”utreds”. I ett uttalande skriver Bellevue School District:

Vi delar den börda och smärta som våra judiska familjer känner med tanke på ökningen av antisemitism, både lokalt och över hela vårt land. Bellevue, liksom andra distrikt, har sett en ökning av antisemitiska incidenter, särskilt under det senaste året, och vi vidtar åtgärder för att hantera det.