GRÖNA OMSTÄLLNINGEN Batteritillverkaren Northvolt står inför en kritisk vecka då bolaget måste betala 287 miljoner kronor till Skatteverket senast den 14 oktober. Misslyckas betalningen riskerar företaget att försättas i konkurs.

Den svenska batteritillverkaren Northvolt står inför en kritisk period, med en betalning på 287 miljoner kronor som måste vara inbetald till Skatteverket senast den 14 oktober. Enligt Skatteverket handlar det om sex av Northvolts största bolag, där skulderna omfattar moms (82 miljoner kronor), arbetsgivaravgifter (106 miljoner kronor) och avdragen skatt (93 miljoner kronor).

Det formella förfallodatumet är enligt SVT den 12 oktober, men på grund av helgdagar har företaget fram till måndagen den 14 oktober att fullfölja betalningen. Misslyckas Northvolt med att betala i tid, riskerar bolaget att begäras i konkurs, vilket skulle leda till att ledningspersoner kan bli personligt betalningsansvariga.

Samtidigt är företaget mitt uppe i en omfattande finansieringsprocess. Matti Kataja, Northvolts kommunikationschef, har inte velat ge någon detaljerad kommentar kring läget men meddelar skriftligt att: ”Vi är mitt uppe i en finansieringsprocess och vi planerar att återkomma med mer information om detta längre fram.”

Dotterbolag redan i konkurs

Ett annat tecken på krisens omfattning är att ett av Northvolts dotterbolag gick i konkurs tidigare i veckan. Dotterbolaget hade ansvaret för expansionen av den gigantiska batterifabriken i Skellefteå, och konkursen omfattar skulder på flera miljarder kronor. Detta har lett till stor oro i lokalsamhället och bland byggföretag kopplade till Northvolt, där flera nu fruktar både konkurser och varsel.

Trots de akuta ekonomiska problemen har företaget fortfarande stora ambitioner, med expansioner planerade både i Sverige och utomlands.

Northvolts fabrik i Skellefteå som nyligen sparkade 1600 anställda har fått stora direkta stöd i form av skattebetalarnas pengar. I tillägg till det direkta pengastödet har man även fått ett indirekt stöd i form av en massivt utbyggd infrastruktur runt företagets produktionsanläggning. Denna vecka kommer att bli avgörande för ifall skattebetalarnas pengar ska försvinna eller om bolaget kommer att säkra sin finansiering och kunna fortsätta med verksamheten.