KRIMINALITET En lagändring från förra året gör det lättare för åklagare att begära bevistalan eller utredning av brott där den misstänkte gärningspersonen är under femton år. Detta har lett till åtal i hela 42 fall.

Ett barn under femton år som begår ett brott kan inte tilldömas något straff, oavsett hur grovt brottet är. Däremot kan åklagaren begära bevistalan. Det innebär att domstolen undersöker skuldfrågan och tar ställning till den, men utan att det kan utdelas någon påföljd. Det kan däremot för barnets del bli aktuellt med stöd och vård.

I juli förra året ändrades lagen, vilket gjort det möjligt även för enskilda åklagare att väcka bevistalan. Detta har medfört en massiv ökning i antalet fall. Enbart fram till den 30 september i år hade hela 42 fall av bevistalan väckts, medan det tidigare under 20-talet bara förekommit några ärenden varje år. De flesta barn som sedan dömts har varit skyldiga till att ha förberett, försökt begå eller genomfört mord, något som Nordfront skrivit om tidigare.

Under de senaste veckorna har det varit ovanligt många barn som begått grova brott, i synnerhet i Göteborgsområdet. Det finns starka indikationer på att det handlar om beställningsjobb från äldre medlemmar i kriminella gäng.

— Vi ser en enorm ökning av unga personer som begår allvarliga brott. Det behövs ökade möjligheter att frihetsberöva ungdomar. Det är helt avgörande för att kunna stävja den grova brottsligheten, säger Johan Rosell, åklagare i Göteborg.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) är inne på samma spår och säger att just lagstiftning för att hantera unga förövare är prioriterat och något man arbetar intensivt med.