TRANSIDROTT Den amerikanske 23-årige transsexuelle golfspelaren kämpar för att kvala in till damgolfens LPGA-tour. Mot sig har han bland annat en skara uppretade kvinnliga deltagare som motsätter sig hans deltagande.

Hailey Davidson är en manlig ”transsexuell” amerikansk golfspelare som genomgått hormonbehandling för ”könsbyte” och dessutom vid 20 års ålder utsatte sin kropp för vad som på nyspråk benämns ”könsbekräftande kirurgi”. Efter att Davidson 2021 gjort sig känd som den första transan att vinna en professionell damgolftävling i USA, rådde i takt med hans uteblivna idrottsliga framgångar fram till början av innevarande år relativ medial tystnad kring transgolfaren.

Davidsons nya turneringsseger i januari ändrade på detta och nu är han med och tävlar i kvalet till LPGA-touren, den högsta nivån inom kvinnlig proffsgolf – ett faktum som emellertid väckt starka reaktioner.

Sajten Outkick skriver om ett upprop mot Davidsons deltagande, undertecknat av 275 kvinnliga golfare och skickat till såväl LPGA som det internationella golfförbundet. I brevet står att läsa:

Det är väldigt viktigt för sportens integritet och rättvisa att vi har en tydlig och konsekvent policy gällande vilka som får delta. Det finns uppenbara skillnader mellan könen – kvinnor och män – som påverkar vår golfsport.

Kritisk medspelare, regler som ska ”ses över”

I februari sågade damgolfaren Lauren Miller Davidsons deltagande i damgolftävlingar efter att ha spelat en runda mot honom.

— På ett hål slog hon 40 meter längre än vad jag gjorde. Jag har aldrig någonsin tidigare skådat den typen av bollflygtur i en damtävling.

LPGA-tourens nuvarande regler föreskriver att en golfspelare som fötts som man, genomgått ”en könskorrigering” efter puberteten och idag inte överskrider vissa angivna gränsvärden för manligt könshormon är välkommen att tävla inom damgolfen. Enligt det amerikanska sportnätverket ESPN ska dessa regler genomgå en grundlig översyn efter innevarande säsong.