KÖNSDYSFORI. En transsexuell man tävlande i MMA utses av en journalist och hbtq-aktivist till ”den modigaste atleten genom tiderna” –  efter att ha slagit in skallen på en kvinna i en blodig drabbning.

Fallon Fox är en transa som tävlar i MMA – som kvinna och mot kvinnor. Efter att vid 19-års ålder ha gift sig och fått en dotter genomgick mannen några år senare en ”könsbytesoperation”. Detta var år 2006.

Efter operationen väcktes Fox intresse för MMA. Han började träna intensivt och erhöll efter vissa komplikationer sin tävlingslicens – som kvinna.
Efter ett antal år av nästan idel tävlingsframgång inledde Fox 2016 en femårig paus från tävlande för att kunna läka ett antal skador. Hon uppges nu vara på väg mot en comeback.

Sin hittills mest kända match gick Fox 2014 mot topprankade Tamikka Brents. Matchen är omtalad för sin brutalitet. Två och en halv minut in i matchen får Fox in en slagserie mot Brents huvud varvid en skallfraktur uppstår. Domaren dömer teknisk knockout.

Feghet

Brents uttalade sig senare om matchen så här:

Jag har slagits mot många kvinnor men har aldrig känt den styrka hos någon som den jag kände hos min motståndare ikväll…Jag kan bara säga att jag aldrig tidigare känt mig så dominerad, och då är jag ändå en otroligt stark kvinna…Jag håller inte med om att Fox borde få tävla [som kvinna]. Det är inte rättvist.

Paul Costa – som själv tävlar på högsta nivå inom MMA – kommenterar denna och andra matcher mellan Fox och en kvinna på detta sätt:

Han föddes till man, och han är en man, även om han kallar sig transsexuell.

Costa fortsätter:

Det är en absurd feghet, inte bara hos honom själv, utan även av promotorerna för vilket som helst evenemang som accepterar detta. Han har totalt förintat de flickor som slagits mot honom. De slaktades, de riskerade sina liv och sin fysiska integritet…Det som händer här är att en man slåss mot flickor, mot kvinnor, som om han själv vore en. Detta är absurt, och det kan inte accepteras.

Mod
Andra menar sig dock istället se mod i Fox tävlande mot kvinnor:

Cyd Zeigler är medgrundare av och bloggare för Outsports, en hbtq-fokuserad webbsida som utgör en del av det vänsterinriktade digitala medieföretaget Vox’ nätverk SB Nation.

Fyra år efter matchen mellan Fox och Brents jublar Zeigler över rykten om att den transsexuelle MMA-kämpen snart åter är redo att äntra ringen på riktigt efter några års skadevila.

I sin artikelFallon Fox är fortfarande den modigaste atleten genom tiderna” lovprisar han Fox för att denne som transsexuell nått toppen inom sin sport.

Zeigler tar även upp matchen mellan Fox och Brents och avfärdar övervåldet när en man misshandlar en kvinna med att ”skador är vanligt förekommande inom MMA”.

Zeigler ägnar sedan resten av artikeln till att göra reklam för sin egen, bok där han tar ställning för transsexualitet, och vars sista kapitel har samma rubrik som artikeln.

Han framhåller särskilt sin förtjusning över att Fox snart kommer att kunna äntra en stor arena igen.

en arena där transatleten tillåts klå upp fler kvinnor – och det mot en hyfsad ekonomisk kompensation” kommenterar journalisten Margaret Taylor sarkastiskt i webbtidningen The True Defender.

I den nyskrivna artikeln bemöter och förkastar Taylor Zeiglers argument och betonar det onaturliga – och orättvisa i att män tävlar mot kvinnor.


  • Publicerad:
    2021-02-17 20:20