KÖN. I USA pågår en strid mellan delstatslagar som bannlyser biologiska män inom damidrott – och federal lag som förbjuder ”diskriminering”. Delstaten Arkansas väljer nu att följa delstatslagen.

Den amerikanska delstaten Arkansas sällar sig nu till de tjugotal huvudsakligen kustlösa amerikanska stater som antagit en lagstiftning vilken skyddar kvinnliga idrottare från att behöva tävla mot biologiska män som betraktar sig själva som ”transkvinnor”.

Frågan är ytterst kontroversiell i många delstater och på flera håll tvingas damidrottare tävla mot män.

På sin första dag som president undertecknade den nya presidenten Joe Biden en exekutiv order som tvingar high schools och colleges i USA att acceptera ”transkvinnor” inom damidrotten.

I Idaho hotas antagen delstatslag att rivas upp

I Idaho skrev guvernören Brad Little i mars förra året under lagen Fairness in Women’s Sports Act – en lag som inte tillåter idrottsmän delta i ett damlag utan att först verifiera sin ”interna och externa reproduktionsanatomi” – i de fall där personens kön är omtvistat.

Men domaren David Nye inkom i måndags med en anmälan om ett preliminärt domstolsföreläggande om att riva upp lagen med hänvisning till att den ”bryter mot federal diskrimineringslagstiftning”.

I bland annat South Dakota, Tenessee och Connecticut har ”transsexuella” idrottsmän på senare år förbjudits att tävla i någon idrott som kvinnor. Det finns många som anser att ett sådant förbud bryter mot Title IX – den federala lagen mot diskriminering i utbildning.

För att återvända till Arkansas så har där nu den republikanska senatorn Missy Irvin givit sitt stöd till HB 354 eller the Fairness in Women’s Sports Act, vilken till slut antogs med röstsiffrorna 5 – 3. Lagen förbjuder biologiska män att tävla i i någon idrott som kvinnor – oavsett vad dessa män ”identifierar sig som”.

Så här skriver Irvin om den nya lagen på Arkansas Online:

Den bevarar rättvisan i damidrott genom att se till att tjejer har möjlighet att tävla på lika villkor.

Vi ska inte bara passivt sitta och vänta på att en kvinna i Arkansas blir allvarligt skadad innan vi gör någonting” kommenterar i samma rapport Beth Stelzer, en styrkelyfterska från Minnesota, som även är grundare av gruppen Save women’s Sports – i samma rapport.


  • Publicerad:
    2021-03-10 21:10