KAMPSPORT Mauricio Sulaiman tillkännager den snara lanseringen av en enligt honom nödvändig ny turnering ”med klara regler och utan gråzoner”.

WBC-chefen Mauricio Sulaiman avslöjade precis innan nyår sin organisations planer på att öppna upp en ny liga inom MMA för så kallade transpersoner. Biologiskt manliga transsexuella som tävlar inom damidrott har de senaste åren blivit ett alltmer omdebatterat fenomen – och dessa diskussioner har på sina håll motiverat till ny lagstiftning. Även kampsporten har drabbats såväl av fenomenet som av kritiken emot detta. Den intresserade kommer förmodligen ihåg rubriker om Lia Thomas (simning), Laurel Hubbard (cykling), Ebanie Bridges (tyngdlyftning) Fallon Fox samt Alana McLaughlin (de båda senare MMA). Hyllningarna till Fox för hans stora mod att stå upp för den ”hon” är – efter att han krossat skallen på en kvinnlig motståndare – väckte starka reaktioner bland idrottsintresserade.

"Transpersoner ska aldrig tävla mot icke-transpersoner"

Den mexikanske boxningschefen Sulaiman förutspår i The Telegraph att den nya MMA-ligan kommer att göra sporten mer öppen. Han förklarar att ligan avser låta transpersoner tävla mot varandra givet att de vid födseln hade samma kön. Transpersoner kommer dock inte under några omständigheter tillåtas tävla mot icke-transpersoner. I tidningen tillkännager WBC-chefen:

— Under 2023 kommer vi att uppmana alla intresserade att höra av sig och sedan kommer vi att upprätta protokoll, påbörja konsultationer och och med största sannolikhet skapa en liga och en turnering. Sulaimans resonemang kring motiven till att öppna den nya ligan vittnar om en nyvunnen nykterhet inom kampsporten i synen på kön och biologi.

— …Vi har varit ledare när det kommer till regler för kvinnlig boxning, så farorna med att en man slåss mot en kvinna kommer aldrig att hända på grund av det vi kommer att införa. Inom boxning ska det aldrig vara accepterat att en man slåss mot en kvinna, oavsett könsbyte. Det ska inte finnas någon gråzon kring detta, och vi vill gå in i detta med transparens och korrekta beslut. Kvinna till man eller man till kvinna (som genomfört ett könsbyte) kommer aldrig att få slåss mot ett annat kön…

Robert Smith, generalsekreterare för British Boxing Board of Control, avslöjar i tidningen att även hans organisation har börjat titta på hur man på ett rättfärdigt sätt ”kan inkludera transpersoner i sporten”.

— För tillfället är det hypotetiskt, men vi ser det komma och vi ser över vår policy för transpersoner … Medicinska- och kanske ännu viktigare, juridiska överväganden måste tas i betraktelse, säger generalsekreteraren i The Telegraph.