MMA. MMA-boxaren Matt Mitrione har stängts av på obestämd tid efter att ha gjort ”transfobiska” uttalanden riktade mot den transsexuella boxaren Fallon Fox, som numera boxas som kvinna.

Fallon Fox.

Fallon Fox.

För sju år sedan var Fallon Fox fortfarande en man, men är nu könsopererad och har fått licens för att boxas som kvinna. Detta har fått bland andra MMA-boxaren Matt Mitrione att reagera eftersom Fallon Fox därmed har ett fysiskt övertag gentemot sina motståndare. Under MMAFighting.com:s “The MMA Hour” var Matt Mitrione på plats för att prata om sin senaste segermatch. Man diskuterade också Fallon Fox och efter ett tag frågade intervjuaren varför att Mitrione envisades med att kalla ”hon” för ”han”, varpå Mitrione svarade:

”Därför att hon är en han. Han är kromosomalt en man. Han var en man i 31 år. Det är några år yngre än vad jag är. Han är fortfarande en man. Tror du att sex år av att ta prestandahöjande droger kan ändra på det? Det är löjligt.”

Sedan uttalade han sig på följande vis:

”Det är ett lögnaktigt, sjukt, sociopatiskt, äckligt freak. Och jag menar det. Därför att du ljög för att få licens för att kunna misshandla kvinnor. Det är vidrigt. Du borde skämmas över dig själv.”

Beslutet att låta Fallon Fox boxas som kvinna ansågs även av Mitrione vara en ”skam för oss boxare, för sporten, och vi borde protestera mot det”.

Därefter tog det bara UFC några timmar att stänga av Matt Mitrione på obestämd tid för hans ”transfobiska uttalanden”. I samma pressmeddelande meddelade UFC att organisationen ”en vän och allierad av HBTQ-världen”.

Matt Mitrione (t.v.)

Matt Mitrione (t.v.)

Källor:
’That is a lying, sick, sociopathic, disgusting freak’: UFC fighter SUSPENDED after nasty tirade about transgender contender
UFC women’s champ Rousey weighs in on transgender fighter controversyUFC suspends Matt Mitrione’s contract after comments about Fallon Fox


  • Publicerad:
    2013-04-13 00:33